Nedprioriteter verdenscupen

Etter at forrige sesong røk med ryggsmerter, hadde Sjur Røthe all mulig grunn til å smile på Beitostølen sist helg. Nå er det verdenscupstart, men i år er den mest et «springbrett» til VM.

Etter at forrige sesong røk med ryggsmerter, hadde Sjur Røthe all mulig grunn til å smile på Beitostølen sist helg. Nå er det verdenscupstart, men i år er den mest et «springbrett» til VM. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Selv med en rygg som endelig fungerer, vil verdenscupen bli nedprioritert for Sjur Røthe (30) i vinter. Alt handler om VM.

DEL

I helgen starter verdenscupen i finske Kuusamo, for Sjur Røthe med 15 km klassisk på søndag. Vossingen fikk en enorm opptur i den nasjonale åpningen på Beitostølen sist helg, med seier på 15 km skøyting og 3.-plass på samme distanse i klassisk.

– Jeg er fremdeles best i skøyting, det klassiskrennet jeg hadde sist helg ville vel holdt til topp ti i verdenscupen. Ikke noe mer. Jeg vil fortsatt bli overrasket om jeg vinner et internasjonalt renn i klassisk, forklarer han.

Men i skøyting viste han sist helg at han er blant verdens beste. Slår du hele den norske eliten, er du der oppe – enkelt og greit. Og Røthe har gått med selvtillit på trening denne uken.

Får tro på egne metoder

– Å lykkes betyr veldig mye for hodet. Ikke minst så betyr gode renn at jeg blir sikker på at det jeg driver med på trening er rett, at jeg tåler det. Da kan jeg slippe ned skuldrene og fortsette i samme spor. I motsatt fall, om det hadde gått dårlig, måtte jeg jaktet andre måter å gjøre ting på. Noe som er forstyrrende, påpeker han.

– Men nå er jo jeg en traust vossing, som skal holde beina på bakken uansett hvor bra det går, ler Røthe.

Utladning etter suksess

30-åringen ble værende på Beitostølen etter rennene sist helg, og forteller om en kropp og en rygg som har fortsatt med å spille på lag.

– Men en blir alltid litt utladet etter å ha gått lenge og ventet på skirenn, spesielt når du også får suksess når det endelig kommer. Så jeg har tatt det ganske rolig denne uken, bare hatt én hard økt. Men kroppen kjennes fortsatt bra, sier han til BA.

Vil gå færre renn

Tross en kropp som nå spiller på lag, vil han prioritere annerledes denne sesongen enn før.

– Jeg har lyst til å gå færre renn, og heller gjøre det veldig bra når jeg går. Så verdenscupen er i år først og fremst noe jeg ønsker å bruke for å kvalifisere meg til VM i mars.

– Selvsagt jakter jeg pallen når jeg stiller til start, men hvis og når jeg har bevist at jeg fortjener VM-plass, vil programmet utelukkende bli lagt opp til å lykkes i Seefeld, sier han.

– Nå er det bare å kline til i rennene før jul, så tar vi en evaluering etter det. Både om verdenscup og Tour de Ski.

Sjur Røthe

Født: 2. juli 1988 (30 år) på Voss.

Yrke: Langrennsløper.

Meritter: En individuell v-cupseier (Holmenkollen 2015). Fire på stafett. Stafettgull i VM i Val di Fiemme 2013.

Artikkeltags