Johannes Thingnes Bø bommet to ganger, men ingen kunne true Markane-løperens OL-gull på mennenes normaldistanse i skiskyting.

Bø slo tilbake etter en tung OL-start. Han ble bare nummer 31 på sprinten og nummer 21 på jaktstarten.

– Jeg hadde en superbra dag. Jeg åpnet smart på de to første rundene. Jeg merket at formen ble bedre og bedre på runde tre og fire. Det er løpsopplegget som gjør at jeg tar gull med den skytingen jeg har hatt, sa Bø til TVNorge.

– Den beste følelsen i hele verden

Han var litt i tvil om gullet var i boks, men da den endelige beskjeden kom, slet gullgutten med å holde tilbake følelsene.

– Gull er den største drømmen som du kan få til, sa Bø og lot tårene strømme på.

– Det er den beste følelsen i hele verden. Det er veldig spesielt, fortsatte skiskytteren.

Bø innledet med ett tilleggsminutt på den første liggende skytingen, men to fulle hus løftet ham opp i medaljekampen. Én bom på siste stående skyting fikk ingen konsekvenser da utfordrer etter utfordrer feilet.

Tungt for Birkeland

Store navn skjøt seg bort, blant dem giganten Martin Fourcade som avsluttet med to bom og bare ble nummer fem.

Slovenske Jakov Fak knep sølvmedaljen, mens Dominik Landertinger fra Østerrike sikret OL-bronse. Fak, som skjøt feilfritt, var riktignok bare 5,5 sekunder bak Bø i mål, men ble altfor treg i sporet til at innspurten ble virkelig spennende. Landertinger skjøt også fire fulle hus, men var likevel 14,2 sekunder bak den norske gullvinneren.

Emil Hegle Svendsen gikk inn til tiendeplass, 1.36,7 bak Bø. Han hadde også to tilleggsminutter. Tarjei Bø bommet også to ganger og gikk inn til 13.-plass.

Lars Helge Birkeland hadde ingen god dag med fire tilleggsminutter og 58.-plass, slått med nesten seks minutter.

Svak innsats av kvinnene

Landslagstrener Stian Eckhoff var den første til å innrømme at den norske innsatsen kvinnenes normaldistanse i OL var altfor svak. Samtidig så han lyspunkter.

Tiril Eckhoff ble beste norske jente med sin 23.-plass på en dag da det ble altfor mange norske bomskudd. Totalt 16 tilleggsminutter ble fasiten til tross for at den mye omtalte OL-vinden hadde løyet betydelig.

– Dette var veldig kjedelig, og særlig for Marte (Olsbu). Hun hadde rett og slett uflaks på de to første skytingene. Det kunne like gjerne ha vært to fulle hus. Bomskuddene hun fikk er sånne som går inn to av tre ganger, sa landslagstrener Stian Eckhoff til NTB.

Olsbu, som tok sølv på sprinten, fikk én hårfin bom både på første liggende og første stående.

– Begge blinkene var på tur opp, men vendte ned igjen. Hadde hun skutt null der, ville hun nok vært mer motivert på slutten også, sa landslagstreneren.

Sprekk

Olsbu skjøt på seg tre bommer på tredje skyting og ytterligere to på den siste. Dermed endte hun som nummer 71, svakest plassert av de norske.

– Det er litt typisk meg. Enten går det veien, eller så går det ikke. I dag gjorde det definitivt ikke det, og da blir det litt psykisk tungt i løypen også, sa Olsbu selv.

– Det var bare en skikkelig sprekk, og når jeg først skulle sprekke, kan det være det samme. Det hadde ikke holdt til medalje uansett, tilføyde Froland-jenten og svarte «nei, nei, nei» på om forholdene var vriene.

Tiril Eckhoff måtte på sin side tåle én bom på hver av de fire skytingene.

– Det ble litt for mange bom til sammen, men det var ikke ræva heller. Det blir litt midt på treet, sa Eckhoff.

Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold endte henholdsvis som nummer 40 og 43 torsdag.

Svensk sjokk

Det store sjokket på normaldistansen sto svenske Hanna Öberg for. 22-åringen fra Piteå gikk inn til OL-gull etter fire feilfrie skytinger. Det hadde de færreste sett for seg.

– Hun var veldig sterk både på sprinten og jaktstarten. At hun nå lykkes her, synes jeg er veldig kult, sa Marte Olsbu.

Landslagstrener Eckhoff bøyde seg også i støvet.

– Hun har skutt godt lenge og har tatt små steg fysisk hele veien. Hun har tydeligvis truffet godt med formen, men at dette skulle komme i dag ville jeg ikke gjettet, sa han til NTB.

Skiskyttersjefen måtte for øvrig se at tre svenske jenter plasserte seg foran Norges beste på resultatlisten torsdag. Det er ikke hverdagskost.