Nå er det høysesong for hodelus

Bilde av en voksen hodelus. Mer enn halvparten av alle elleveåringer har hatt hodelus, og høysesongen står igjen for tur. 
Foto: Preben Ottesen / Folkehelseinstituttet / NTB scanpix

Bilde av en voksen hodelus. Mer enn halvparten av alle elleveåringer har hatt hodelus, og høysesongen står igjen for tur. Foto: Preben Ottesen / Folkehelseinstituttet / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag startet den nasjonale kampanjeuka mot hodelus. Folkehelseinstituttet oppfordrer alle til å sjekke om man har lus.

DEL

Tidspunktet er ikke tilfeldig, det er nemlig på denne tiden det er høysesong for hodelus. Folkehelseinstituttet oppfordrer alle landets skoler og barnehager til å arrangere kampanjer mot hodelus i uke 10.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid. «Man kan derfor spesifikt oppfordre foreldre og foresatte til å foreta lusesjekken helgen 11.–12. mars, med fortløpende behandling dersom det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes», skriver instituttet.

På nettsiden Luseradar.no , som er en nasjonal, uoffisiell oversikt over lusespredning, kan folk se om det er stor fare for lusespredning i deres område.

Dersom barna har lus, er det ingen krise, sier apoteker Inger Johanne Kjelsen.

– Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Allikevel er det viktig å behandle så snart som mulig, sier Kjelsen.

Ved lus oppfordrer apotekeren å ta en tur til apoteket eller se rådene som finnes på Folkehelseinstituttets nettsider.

Artikkeltags