Gå til sidens hovedinnhold

Tre pallplasser til Bergen søndag

Artikkelen er over 4 år gammel

Sverre Lunde Pedersen tilbake i verdenstoppen.

Sverre Lunde Pedersen (25) hadde en blytung sesong i fjor, da han trente for hardt i oppkjøringen. Søndag beviste osingen at han er tilbake, med 3.-plass på 5000-meteren under verdenscupåpningen i Heerenveen.

– Utrolig deilig å starte på denne måten, spesielt i et OL-år, sier Pedersen til NRK.

– Aldri i nærheten i fjor

Fana-løperen ledet før siste par, men der kom Sven Kramer og Ted-Jan Bloemen. Førstnevnte er verdens suverent beste skøyteløperi moderne tid, sistnevnte er en klar medaljekandidat på de lengste distansene i OL. De lå bak Pedersen i første halvdel, men så skrudde Kramer opp tempoet i kjent stil, og vant som han ville. Også hollandsk-kanadiske Bloemen kom inn foran Pedersen, men han var likevel strålende fornøyd med pallplassen.

– Jeg var aldri i nærheten av dette på 5000 meter i fjor, så dette var strålende, sier han.

Også Lorentzen på 3.-plass

Også Håvard Holmefjord Lorentzen (25) kom  inn til 3.-plass søndag, på 1000-meteren. Det var hans annen pallplass i helgen.

Les også

Lorentzen vant sin første verdenscupseier

Fana-løperen klokket inn til tiden 1.08,28 på det som er hans favorittdistanse. Han måtte se seg slått av russiske Pavel Kulizjnikov med 31 hundredeler, mens det nederlandske hjemmehåpet Kai Verbij var foran med 0,16 sekund.

– Jeg er superfornøyd med dette. Jeg leverte godt hele veien egentlig, og det gjorde vondt på slutten. Jeg visste at hvis jeg leverer som på trening, så holder det. Man blir litt ekstra nervøs når man ser på alle tidene som har gått. Målet var å være innom pallen denne helgen, så det er over all forventning å få en seier og en tredjeplass, sier Lorentzen til NRK.

Slått av tidligere doper

25-åringen fra Bergen var en del av det tiende og siste paret sammen med Kjeld Nuis. Han matchet nesten Kulizjnikovs rundetider etter 600 og 1000 meter, men russeren var klart raskest av samtlige løpere på de første 200 meterne. Da presset han seg ned til 16,31 sekunder mot Lorentzens 16,52. Verbij var nærmest med 16,44.

Kulizjnikov er tidligere utestengt for doping. Han har testet positivt to ganger, men fikk den andre dommen opphevet av det internasjonale skøyteforbundet. Både Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen har i klare ordelag sagt fra om hva de synes om russeren. Lorentzen har blant annet uttalt at han bude vært utestengt på livstid.

Vant på fredag

Lorentzen tok fredag kveld seieren på stevnets første 500 meter. Det var hans aller første verdenscuptriumf på den korte distansen. Lørdag ble han nummer åtte i den samme øvelsen, før han altså tok 3.-plassen på den doble distansen.

Og søndag ettermiddag kom nok en pallplass for den bergenske sprinteren, i den nye øvelsen teamsprint. Der gikk Lorentzen en knallsterk sisterunde og var viktige mann bak den norske trioens 2.-plass. Canada vant.

– Jeg følte meg sterk, så det var bare å gi på, sier Fana-løperen til NRK om den flotte avslutningen.

– Teamsprint blir VM-øvelse neste år, så dette er noe vi vil satse på, sier han.