Like før jul ga han ut jubileumsboken «Stoltzekleiven Opp – 40 bratte år!» i samarbeid med arrangøren av løpet.

– Jeg har fått et forhold til Stoltzen, i likhet med mange bergensere. Rundt 1000 mennesker går opp Stoltzen hver dag. Det fascinerer meg, sier Christensen.

Selv deltok han i Stoltzekleiven Opp for første gang i 2010.

– Det er noe med stemningen. Du blir dradd litt inn i det. Folk snakker om det i lang tid på forhånd og du går å grugleder deg til selve løpsdagen.

Kontaktet selv Varegg

Til vanlig jobber Christensen som bedriftsrådgiver, lederutvikler og foredragsholder. Før Stoltzekleiven Opp markerte 40-års jubileum i høst kontaktet Christensen selv Varegg.

– Jeg sa at dersom de ikke hadde tenkt på det selv kunne jeg tenke meg å skrive en bok om løpet.

Responsen var umiddelbar.

– De var kjempepositive. Jeg møtte virkelig en ja-kultur i Varegg, sier han.

Intens skriveprosess

Boken skrev Christensen i høst, i løpet av seks-syv uker.

– Det var ganske intenst. Boken er en reise i tid og historier, fra det var 39 deltakere i 1979 og frem til i dag hvor det er blitt verdens største trappeløp. Det er mye historie her som er spennende å dokumentere.

Han mener det er flere grunner til at Stoltzen har så bred appell.

– Stoltzekleiven Opp har gått fra å være et litt sært og spesielt løp til å bli en folkefest. Trappeløpet fascinerer også mange som ikke selv deltar. Også har jeg veldig sans for dette med intervallstartene på selve løpsdagen. Du kommer aldri sist i mål, humrer han.

Ekstremtid i grisevær

Da Christensen selv deltok på Stoltzekleiven Opp under 40-års jubileet i høst var det skikkelig grisevær på løpsdagen.

– Men selv med det været var det en fantastisk stemning. Jeg husker da Thorbjørn Ludvigsen nådde målgangen. Det regnet, det blåste. Det var bare så ufattelig surt. Så kom han opp på åtte minutter og to sekunder. Det var bare sånn: er det mulig?

Christensen peker på fascinasjonen for ekstremløperne, kombinert med muligheten for å konkurrere mot seg selv og sine venner som noe av Stoltzens suksessoppskrift.

– Arrangøren har vært flink til å skape en positiv ramme rundt løpet med fokus på kvalitet og gode opplevelser for deltakerne.Det tar heller ikke så lang tid å komme seg opp og ned. Dermed blir den tilgjengelig for mange, fastslår han.