Gå til sidens hovedinnhold

Skriftlig eksamen er avlyst. Det gir Sara (18) mer motivasjon på hjemmeskolen.

Det blir ikke skriftlig eksamen på videregående skole denne våren. Avgjørelsen kom som bestilt for Sara Foldnes (18).

– For min del øker motivasjonen, forteller tredjeårseleven.

Som en del av prosjektet Koronagenerasjonen følger BA en tredjeklasse på Nordahl Grieg videregående skole.

I helgen fikk 18- og 19-åringene den nedslående beskjeden om at det muterte viruset stengte den fysiske undervisningen.

Det er bare noen uker siden forrige gang de hadde delvis digital undervisning.

– Det er umotiverende når de åpner opp og nesten rett etterpå må stenge ned igjen. Det skaper mye stress når reglene blir endret så ofte, sier Mathilde Schutz Pedersen.

Studiedag

Elevene i klassen startet uken med såkalt studiedag for at lærerne skulle få anledning til å legge planer for den digitale undervisningen.

– Det hadde vi ikke da vi gikk over til rødt nivå i begynnelsen av januar, og det medførte en del utfordringer, sier lærer Silje Morken Valdersnes til BA.

Hun har ledet klassen gjennom fire uker med delvis digital skole i høst og to uker i begynnelsen av januar.

Foreløpig skal den heldigitale undervisningen på videregående skoler i Bergen vare i én uke, og det er varslet at det skal planlegges overgang til rødt nivå så snart smittesituasjonen åpner for det.

Fikk ekstraundervisning

Valdersnes mener at undervisning på Meet ikke gir det samme læringsutbyttet, og peker på at periodene med hjemmeskole og digital undervisning kan slå ekstra uheldig ut for noen av elevene.

– I noen fag får klassen nå nettundervisning i de temaene som bygger på det de gikk igjennom i hjemmeundervisning i fjor. Det blir en følgefeil. Elevene tok dette opp, og skoleledelsen hørte elevene og la til rette for ekstraundervisning i faget, sier hun.

Valdersnes har fryktet at avgjørelsen om eksamen skulle dra ut i tid, og er glad for at Kunnskapsdepartetmentet nå har landet på avlysning.

– Helt riktig avgjørelse. Det gjør at vi får bedre tid til standpunkt, og forberedelser til muntlig eksamen, sier hun.

Det er vanskelig å planlegge tiden fremover når det stadig kommer nye regler. Man må ta en dag av gangen, og jeg syns personlig det er veldig umotiverende å ikke ha noe å se frem til.

Fanny Nupen

Dette året har det jo vært vesentlig mye lettere å lure seg unna mye av pensum, spesielt hvis man vet at man ikke skal ha vurdering i temaet.

Sara Foldnes

Igjen blir tilpasningsevnen til både elever og lærere satt på prøve.

Henrik Skuterud Mohn

I den situasjonen vi er inne i nå, med det muterte viruset, synes jeg det er betryggende at vi slår så hardt ned på smitten. Jeg sitter heller hjemme i en uke, selv om det er kjedelig, om det er det som skal til for å slå ned på dette viruset

Emilie Litleré

Jobber mot vurderingene

18 år gamle Sara Foldnes sier at hun ser frem til å konsentrere seg om vurderingene i fagene nå som skriftlig eksamen er avlyst. Bare denne uken har hun tre slike.

– Jeg vet nå at det er de karakterene jeg får fra mine faglærere som teller, og jeg jobber derfor godt frem mot vurderingene fordi jeg vet at det er de som nå har noe å si, forteller hun.

Muntlig eksamen gjennomføres likevel for avgangselevene i 10. klasse og VG3.

Kunnskapsministeren opplyser at de har vurdert en rekke argumenter både for og mot å avlyse eksamen før avgjørelsen ble fattet denne uken.

– Vi skulle veldig gjerne ha gjennomført alle eksamener som planlagt. Det har vært til dels svært ulikt tilbud om opplæring for elevene dette skoleåret, noe som gir et ulikt vurderingsgrunnlag. En felles og lik skriftlig eksamen er derfor ikke lenger en egnet prøving av hva elevene har lært, sa kunnskaps og integreringsminister Guri Melby i en pressemelding.

Kan få overraskelse

Sara Foldnes ved Nordahl Grieg videregående skole tror ikke at alle vil være enig med henne i at det er mer motiverende at eksamen avlyses, og frykter noen vil få seg en ubehagelig opplevelse når våren kommer.

– Jeg kan se at det for noen kan være med på å tappe motivasjonen, eller gjør det lettere å ikke jobbe jevnt i fagene, sier hun.

– Dette året har det jo vært vesentlig mye lettere å lure seg unna mye av pensum, spesielt hvis man vet at man ikke skal ha vurdering i temaet. Likevel er det jo fortsatt uvisst om det blir en muntlig eksamen, og jeg tror nå som skriftlig har blitt avlyst at mange glemmer at den muntlige mest sannsynlig kommer.

Koronagenerasjonen

I serien Koronagenerasjonen forteller BA om hvordan pandemien har påvirket barn og unge.

Som en del av prosjektet følger BA et sisteårskull på Nordahl Grieg videregående skole. De vil i en serie artikler fortelle om skolehverdagen sin og hvordan de ser på fremtiden.

BA har også invitert alle avgangselever ved ungdomsskoler og videregående skoler i bergensområdet til å skrive om sine opplevelser. Bidrag kan sendes til debatt@ba.no, merk med Skoleeksperimentet.

Her er link til sakene som tidligere er skrevet:

Da skolene stengte

– Dette året har vært helt bortkastet

Det store eksperimentet

– Foreldre og lærere følger ikke med på hva barna gjør

Mobbing på nettet øker mest blant de yngste - varsler politiet før foreldrene

Erna om koronagenerasjonen: – Vet at de har ofret mye

Spiseforstyrrelsen ble det eneste 17-åringen følte hun hadde i livet da pandemien rammet

Byrådet klarte ikke å finne en annen løsning: Ber hockey og håndball om å vike

– Noen lærere kjefter om vi ikke har kamera på. Det er ikke greit.

Silje har gym sammen med elevene fra stuen sin

Spurte 3000 ungdommer i Bergen om hvordan det går dem

Da alt annet stengte, ble hockeyen i Bergenshallen ekstra viktig

Endelig tilbake på Rothaugen: – Vi har vært redde for å bli smittet

Kommentarer til denne saken