Fredag 26. august kunne man i BA lese om skuespiller Kim Kalsås sin alvorlige kreftsykdom, med en prognose som kun ga ham noen måneder å leve.

– Jeg har forsonet meg med at jeg snart skal dø, sa Kim Kalsås til BA i det som skulle bli hans siste intervju.

Mandag døde han, snaue tre måneder før han skulle fylle 70 år.

Kim Kalsås var ikke skremt av døden og ville fortsatt spille teater. Så sent som søndag deltok han i en oppsetning på Cornerteateret i regi av Bergen Dramatikkfestival.

Han var i nøkternt godt humør da BA møtte ham. Kroppen hans var pakket godt inn i gensere og jakker, selv om sommeren var innom Bergen også denne dagen. Den tidligere så velbygde mannen var nesten mager av kreften. Også håret var tynnere enn før.

Han småfleipet om at han fortsatt røykte, men snakket også alvorlig om livet som har vært og om fremtiden.

Han fortalte da at han ikke hadde planlagt noe etter jul. Han regnet likevel med å faktisk få feire jul en siste gang.

Les hele intervjuet her:

Les også

Skuespilleren Kim Kalsås er dødssyk: – Jeg har ikke planlagt noe etter jul


– En god venn og kollega

Teatersjef ved Den Nationale Scene, Stefan Larsson er preget av meldingen om sin kollegas dødsfall.

– Vi har mistet en god venn og kollega. Det er veldig trist, sier Larsson til BA mandag kveld.

Han forteller han sist så Kalsås på sommerfesten til teateret forrige helg. Nå er teatersjefen svært preget, og forteller at DNS kommer til å bli tomt uten Kalsås.

– Han var intelligent, interessert og en dypt kunstnerisk person. Han var også svært tydelig mot sine sjefer, noe jeg synes var veldig bra.

Kalsås hadde hele 110 forestillinger bak seg, og har vært på DNS siden 1979. Han ble fast ansatt i 1980. Larsson trekker spesielt frem skuespillerens siste store rolle, nemlig «Sprengt» som ble spilt på DNS i 2021.

– Han var formidabel. Han kastet seg ut i noe veldig nakent og brutalt, og han gjorde det så vakkert.

– Uredd

Bjarte Hjelmeland har både spilt mot Kalsås, og også vært hans teatersjef ved DNS.

– Jeg var veldig glad i ham. Han var en fin fyr og en fin skuespiller. En veldig modig type som alltid hadde sine meningers mot, sier Hjelmeland til BA.

Den tidligere teatersjefen forteller at Kalsås ofte var tillitsmann, og at han var lett å jobbe med.

– Kim var uredd, men også veldig konstruktiv i måten han møtte ledelsen. Han var en veldig avholdt person på teateret. Han kommer til å bli dypt savnet, sier Hjelmeland.

– Tungt for meg

Sverre Røssummoen (71) gikk selv av med pensjon fra DNS i fjor. Han forteller til BA at han har kjent Kim Kalsås i 40 år.

– Han var en kjempefin kamerat og kollega. Han var uredd og talentfull. En dyktig skuespiller og et flott menneske. Dette er tungt for meg. Kim var en mann jeg var veldig glad i, og jeg kommer til å savne ham, sier Røssummoen.

Han beskriver at de har vært på en lang reise sammen, helt fra de gikk på teaterskolen sammen.

– Man blir veldig godt kjent med en person i løpet av så mange år, sier 71-åringen.

DNS siden 1979

Etter at Kim Kalsås gikk ut fra teaterskolen i 1975, var han fire år på Riksteatret før han ble ansatt på Den Nationale Scene allerede i 1979. Siden hadde teater-nestoren en rekke store roller. Han var også tillitsvalgt på DNS i flere år, og satt også i styret på teateret.

Til BA fortalte Kalsås i forrige uke om sykdommen, en kreft som startet i halsen og spredde seg til hele lymfesystemet. Slik den utviklet seg, var kreften uhelbredelig. Han hadde fått beskjed om at han trolig ville leve til over sommeren.

Men på nyåret hadde han ikke planlagt noe, sa han til BA forrige uke.

Kim Kalsås etterlater seg to døtre og syv barnebarn.