Gå til sidens hovedinnhold

Kapteinen tar ingen selvkritikk

Artikkelen er over 17 år gammel

«Sleipner»-kaptein Sverre J. Hagland hadde minimal opplæring i sikkerhetsutstyret og nyvinningene om bord. Likevel skjønner han ikke hvordan alt kunne gå så galt.

– Hva som har skjedd er meg ubegripelig. Jeg har ingen anelse, forklarte 57-åringen fra Haugesund i Gulating lagmannsrett i går.

Hagland er ikke en mann som innrømmer egne svakheter, men kan ikke løpe fra de harde fakta:

  • Da ulykken skjedde var det bekmørkt og dårlig vær. Likevel ga han full gass.
  • Hagland hadde etterlyst flere kurs fra HSD-ledelsen, ikke minst opplæ ring på de nye instrumentene, men fikk det ikke.
  • Han hadde måttet prøve ut instrumentene på egenhå nd. Ellers var det meste av opplæringen basert på kollegavisninger.
  • Kapteinen visste om bølgebegrensningene på båten, men tok ikke hensyn til dem. Begrensningen på 1,0 meters høyde i 35 knops fart hadde han ironisk nok funnet ut av på egen hånd. HSD fortalte ham ingen ting.
  • Hagland hadde aldri prøvd å løse ut redningsflåten, deltatt i nødøvelser på «Sleipner», eller testet om overlevningsdrakten passet. Driftshåndboken var mangelfull, fortalte Hagland i retten.

HAR TENKT OG TENKT

For ett år siden ble både kaptein Hagland og HSD blankt frifunnet. Nå må den nå uføretrygdete hurtigbåtføreren gjennomleve alt på nytt. Han virker mer opplagt og snakkesalig enn under rettsrunden i fjor, men sliter med å svare på aktor og lagdommernes kritiske spørsmål.

– Følte du at du var skikkelig tilvent den nye båttypen, ville aktor Eirik Stolt-Nielsen vite.

– Jo mer du kjører, jo mer erfaring får du, enten du kjører båt eller bil, svarte Hagland unnvikende.

I tingretten på Stord ble det opplyst at Hagland jobbet 275 timer fordelt på 31 vakter på de nye hurtigperiodene fra august og frem til forliset 26. november.

Om årsaken til ulykken sier Hagland:

– Jeg har tenkt og grublet, og jeg har hatt det tett på livet i snart fire år. Det er ikke menneskelig. Ingen kan forestille seg hvordan det er uten å prøve det selv. Jeg unner ikke min verste fiende dette. Jeg har tenkt på alt mulig, men jeg vet ikke¿

– Jeg har ingen svar, og håper at vi finner en årsak, men den er for meg ukjent, sier «Sleipner»-kapteinen.