Gå til sidens hovedinnhold

Ny Sleipner-rettsak

Artikkelen er over 12 år gammel

Ni år etter Sleipner-forliset er erstatningsoppgjøret ennå ikke i havn.

To av de overlevende går rettens vei og krever til sammen fire millioner kroner i erstatning.

– Mine klienter synes det er fortvilende at erstatningsoppgjøret har trukket så langt ut i tid. Å måtte gå gjennom en rettssak er med på å vedlikeholde den traumen eller skaden de er påført, sier advokat Trond Øyvind Fjermestad-Svendsen til BA.

«STRESS»: Han representerer en 30 år gammel mann og en 43 år gammel mann, to av de 85 overlevende etter Sleipner-forliset, som krevde 16 menneskeliv i 1999.

En av klientene har fått diagnosen posttraumatisk stress, mens en annen lider av overfølsomhet overfor kulde. Det foreligger flere spesialisterklæringer med motstridende konklusjoner, og Skuld har ikke utbetalt én krone til de to overlevende utover de 160 000 kronene alle passasjerene fikk rett etter hendelsen.

Den ene av de overlevende som har tatt ut stevning for retten er i dag ufør, mens den andre måtte omstilles til en ny og dårligere betalt jobb.

MISTER FOKUS: I en av sakene ble stevningen tatt ut allerede i mars 2006. Kravene fra de to er på henholdsvis 3,7 og 1,3 millioner kroner.

– Mitt inntrykk er at forsikringsselskapene er mer velvillig innstilt i startfasen når ulykken har skjedd og saken er i medienes fokus. Men etter hvert som tiden går blir oppgjørene vanskeligere å behandle, sier Fjermestad-Svendsen.

Advokaten har representert ytterligere tre overlevende. To av dem inngikk forlik, mens den tredje ikke orket tanken på å dra saken inn for rettsapparatet.

IKKE UVANLIG: – Det er ikke uvanlig at erstatningsoppgjør drar ut i tid. Fortsatt kommer det stevninger etter «Estonia»- og «Scandinavian Star»-ulykkene, sier informasjonsdirektør Eric Jacobs i Skuld.

Assuranseforeningen Skuld er et internasjonalt gjensidig sjøforsikringsselskap som spesialiserer seg på rederansvar. For fire år siden hadde Skuld utbetalt 45 millioner kroner til de overlevende, pårørende og etterlatte etter «Sleipner», men saken er ennå ikke avsluttet.

Hoveddelen av forsikringsoppgjøret ble avklart de første månedene etter ulykken. Forsikringen dekket både samlinger, minnestunder og krisehjelp, men også erstatning. Den høyeste enkeltbetalingen var 3,7 millioner.

Skuld ønsker ikke å kommentere enkeltsaker og de to stevningene som BA omtaler i dag.

– Vi har klare rammer og lovgivning vi må holde oss innenfor. Noen er uenig i vurderinger av skader eller beløp man får. Men vi har et regelverk som vi forsøker å følge til punkt og prikke, sier Jacobs på generelt grunnlag.

– Vi har stor forståelse og sympati med dem som må gjennom en slik prosess og de vonde minner dette vekker, men samtidig er det viktig å følge regelverket, legger informasjonssjefen til.