Gå til sidens hovedinnhold

Saksøker HSD for 25 000

Artikkelen er over 17 år gammel

Da "Sleipner" forliste, gikk et bur med fire levende papegøyer med i tragedien. Fuglene skulle til veterinær i Bergen. Nå saksøker en Stavanger-mann HSD for 25 000 kroner.

– Man kan ikke behandle dyr og fugler som en pakke med smør, sier den 55 år gamle mannen til BA.

20. oktober møter han HSD i Bergen tingrett. Forsikringsselskapet SKULD har tilbudt mannen en erstatning på 1500 kroner. Men dette har 55-åringen avvist.

SKULLE SELV REISE

Han hadde selv planlagt å reise med «Sleipner» den skjebnesvangre novemberkvelden for snart fem år siden. Men av familiære årsaker ombestemte han seg. I stedet betalte han passasjerbillett for papegøyene, og overleverte dem personlig på kaien i Stavanger.

– Enkelte vil kanskje synes at tap av noen papegøyer er en bagatell i den store tragedien. Men for meg er det blitt en prinsippsak. Jeg synes HSD og forsikringsselskapet har oppført seg vanskelig og uverdig. Å behandle fugler som pakkepost, er ille, sier 55-åringen til BA.

Mannen har drevet med tropefugler på hobbybasis siden han var en guttunge.

26. november i 1999 sendte han fuglene av gårde med hurtigbåten «Sleipner».

– Jeg fikk vite om ulykken da veterinæren i Bergen ringte meg opp på telefon denne kvelden. Han hadde stått og ventet på Strandkaien for å ta imot papegøyene, forteller Stavanger-mannen.

BEGRENSNINGER

Ifølge sjøloven fins det klare begrensninger når det gjelder å kreve erstatning for tapt gods.

– Vi ønsker ikke å være vanskelig. Men skulle vi ha gitt etter for kravet, ville vi ha fått et ras av liknende saker, sier advokat Eric Jacobs i SKULD til BA.

– Men 55-åringen påstår at fuglene er verdifulle?

– Da burde han ha forsikret dem, sier Jacobs.

Stavanger-mannen driver fortsatt på med den altoppslukende hobbyen sin. Når han skal sende fugler av gårde til veterinær i Oslo eller Bergen, benytter han seg av andre transportformer.

– HSD har jeg ikke tort å brukt etter «Sleipner»-katastrofen, sier 55-åringen.

Han blir representert av advokatfullmektig Jarle Thorstensen, mens tingrettsdommer Ronny Bølgen skal administrere erstatningssaken.