Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha unnskyldning

Artikkelen er over 17 år gammel

Fire år etter at HSD-kaptein Atle Haukøy (60) mistet sin kone i «Sleipner»-forliset venter han fortsatt på en unnskyldning fra kaptein Sverre J. Hagland.

– Noen unnskyldning har jeg ikke fått. Og ikke tror jeg at jeg vil få det, heller. Verken Hagland eller HSD vil påta seg ansvar. De sier jo at de er uskyldige, beklager den pensjonerte sjøkapteinen fra Osterøy.

Fire år er gått siden konen Ruth Marit Haukøy (51) gikk bort. Hun var kioskansatt på hurtigbåten.

KUNNE VÆRT OVER

Etter 32 år i BNR og Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD) trappet Atle Haukøy nylig ned. Han tar sporadiske oppdrag, blant annet for Sjøheimevernet. I går var han på plass da ankesaken tok til i Gulating lagmannsrett. Haukøy venter på Haglands forklaring.

– Kaptein Hagland burde være så ærlig å innrømme å ha gjort en tabbe. Tekniske problemer eller ikke: Han gikk på skjæret, og det kan ikke bortforklares. Han mistet også hodet etter at ulykken var et faktum.

– Saken kunne vært avsluttet i fjor. I tingretten risikerte Hagland et halvt års betinget fengsel, som er ubetydelig. Kapteinen kunne innrømmet alt, gått ut med rak rygg og samtidig gitt de etterlatte oppreisning, sier Haukøy til BA.

Under en pause i rettsforhandlingene i går håndhilste han faktisk på Hagland, en gest mellom tidligere kolleger. Ingen unnskyldninger ble overbrakt.

«IKKE SKYLDIG»

Under gårsdagens rettsmøte svarte Sverre J. Hagland (57) kontant nei da lagdommer Martin Tenold spurte om kapteinen erkjente skyld i forliset på Bloksen 26. november 1999.

– Hvilke forventninger har du til ankesaken, Haukøy?

– Jeg krever ingen straff, men at noen tar ansvar. Dette var tross alt en alvorlig ulykke der 16 menneskeliv gikk tapt, sier 60-åringen.

Klokken tikker, men savnet etter konen er tungt å leve med. Sjøulken fra Tysse legger ikke skjul på at han kunne vært ankesaken foruten.

Hagland-forsvarer Per Magne Strandborg benekter ikke at det ble begått menneskelige feil, men avviser at klienten har handlet med forsett.

– Hagland har handlet i villfarelse, og må frifinnes, sier Strandborg.

Til dette svarer Atle Haukøy:

– Hagland blir aldri ferdig med saken før han innrømmer å ha feilet.