Vanligvis har Sandviken og Arna-Bjørnar kun reist på én treningsleir i forkant av seriestarten. Takket være at Sandviken havnet blant de tre beste forrige sesong, skal Brann delta i en turnering for topplag i Norden og får dermed to utenlandsopphold før sesongstart.

– Det å komme seg vekk fra Bergen til gode baner og klima er fint, sier Brann-trener Alexander Straus.

Om ikke korona setter stopper for planene skal Brann først spille noen treningskamper hjemme i Bergen. Fyllingsdalen, Åsane og Arna-Bjørnar står på programmet i januar før turen går til Marbella i begynnelsen av februar.

– Jeg frykter at de første kampene kan ryke. I fjor spilte vi stort sett bare mot Åsane og Arna-Bjørnar på grunn av pandemien. Men vi ønsker å få spilt mange kamper i oppkjøringen slik at alle får nok fotballkamper i beina før det smeller i mars, sier Straus.

Laget er allerede blitt forsterket med Therese Sessy Åsland og Nora Eide Lie. Det blir nok ikke de to siste.

– Det kommer til å være en del nye fjes som må lære seg å spille slik vi spiller. Så må vi bygge på og finjustere litt fra det vi gjorde i fjor, sier Straus.

For skal Brann klare å kvalifisere seg til mesterligaen neste høst, må de ikke bare forsterke laget, da trengs det også å øve mot internasjonal motstand.

– De er ikke nødvendigvis dårligere eller bedre. Men annerledes. Møter du en annen nasjon, så spiller de på en litt annen måte. Det er noen elementer i spillet de vektlegger mer enn oss. Å kjenne på de forskjellene kan være viktig for våre spillere, sier Straus.

Topp motstand

I det ene utenlandsoppholdet møter Brann svenske lag. Der får de to eller tre kamper mot topp motstand i enten LSK, RBK, Häcken (Sverige), Eskilstuna United (Sverige) eller Hammarby (Sverige).

– De er gode og det er andre ting du må ta hensyn til enn vi er vant med, sier Straus.

Det er nesten tre måneder til seriestart, men Straus føler ikke han har veldig god tid likevel.

– Det er ikke mer en tid og vei. Det handler om at vi skal bli bedre. Skal vi bli bedre må vi jobbe enda hardere og enda bedre enn vi har gjort før, påpeker han.

Den ordinære kampleiren til toppserielagene kommer i begynnelsen av mars. Her skal også Arna-Bjørnar delta. Det legges opp til to kamper til hvert lag.

I tillegg til Brann skal Arna-Bjørnar spille treningskamper mot Avaldsnes (5.2), Åsane (12.2) og forhåpentligvis en kamp til før treningsleiren i mars. I fjor ble det i overkant mange treningskamper mot lag fra Vestlandet, men Arna-Bjørnar var det eneste laget som tok poeng fra Sandviken i år.

Tøff generalprøve

– Nå er det heldigvis en stund siden vi har møtt dem. Vi har planer å spille litt mot gutter i treningstiden vår også, så vi får litt kampfølelsen før det også, sier Arna-Bjørnar-trener Øyvind Nordtveit.

Etter treningsleiren skal Arna-Bjørnar spille en tøff generalprøve borte mot LSK i LSK-hallen 12. mars. Det er et helt bevisst valg.

– Jeg tenker det er greit. Det ligger mye god læring i slike kamper. Vi må ikke tro at det blir for enkelt. Vi gikk jo på en smell i fjor, sier Nordtveit, som da tenker på 1-4-smellen laget gikk på i 1. serierunde borte mot Klepp. De rykket som kjent til slutt ned.

Nå gleder treneren seg til å ta fatt på en ny sesongoppkjøring rett etter nyttår. Første trening for laget er 4. januar.

– Hvis alt går med tanke på koronapandemien, så har vi satt opp kamper mot gutter og har gode treningsmotstandere. Stallen begynner å se bra ut, sier han, før han legger til:

– Planen er god, så får vi håpe at ikke covid eller andre ting setter kjepper i hjulene, sier Nordtveit.

Koronatrøbbel

Åsane spiller i 1. divisjon. Slik definisjonen er i dag, er ikke de en del av toppidretten.

– Vi får ikke trent med kontakt som vi ønsker når vi skal starte 3. januar. Det er særdeles ugunstig. Vi jobber inn mot NFF og serieforeningen for å løse dette, slik at vi kan komme i gang som planlagt, sier Jostein Nesse, sportslig leder i Åsane Fotball Damer.

Åsane har planlagt treningskamper mot Brann (22.1), Loddefjord (30.1), Arna-Bjørnar (12.2), Fyllingsdalen (20.2), Avaldsnes (26.2) i tillegg til treningsleiren til Tyrkia i uke 9. Det satses også på en treningskamp i uke 10.

Oppsettet for både Toppserien og 1. divisjon ventes å komme rundt 15. januar.

Oppkjøring til Toppserien 2022

Treningskamper med Arna-Bjørnar og Brann:

22. januar: Åsane Damer - Brann 0-1
Mål: 0-1 Therese Sessy Åsland.

29. januar: Brann - Arna-Bjørnar 4-0
Mål: 1-0 Elisabeth Terland, 2-0 Marthine Østenstad, 3-0 Selvmål, 4-0 Terland.

5. februar: Arna-Bjørnar - Avaldsnes 1-2
Mål: 1-0 Linnea Laupstad, 1-1 Karina Sævik, 1-2 Sydney Blomquist.

7. februar: Brann - Häcken (Sverige) 2-1
Mål: 0-1 Dilja Zomers, 1-1 Elisabeth Terland, 2-1: Tuva Hansen.

11. februar: Hammarby (Sverige) - Brann 2-0

12. februar: Åsane Damer - Arna-Bjørnar 0-2: Selvmål, Miljana Ivanovic.

19. februar: Brann - Åsane Damer 2-0: Marit Bratberg Lund (str), Mathilde Sangolt.

3. mars: RBK - Arna-Bjørnar 2-0

4. mars kl. 15.00: Brann - Lyn, Marbella, Spania.
Sendes live på BA.no/Direktesport.no

6. mars kl. 17.00: Kolbotn - Arna-Bjørnar, Marbella, Spania.
Sendes live på BA.no/Direktesport.no

7. mars kl. 15.00: Brann - Rosenborg, Marbella, Spania.
Sendes live på BA.no/Direktesport.no

12. mars: LSK Kvinner - Arna-Bjørnar, LSK Hallen.

Endringer kan forekomme.