Mandag ble det satt ny topp ti-notering for tidenes høyeste strømpriser i Norge, og her i Bergen måtte man ut med 196,61 øre per kilowatt time mellom klokken 0800-0900.

Flere analytikere har spådd at prisene vil holde seg jevnt høyt denne vinteren, og til Norges Energi spådde kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight at vi vil kunne se svært høye priser helt frem mot påske.

– I Sør-Norge vil det mest sannsynlig være stabilt høye strømpriser som ligger på det prisnivået vi har sett den siste perioden, kanskje med unntak av de kaldeste ukene som vi opplever akkurat nå. De høye strømprisene kan vare helt frem til påsketider, sa Lilleholt til kraftselskapet i desember.

Enovas seks råd

1. Senk temperaturen

Energibesparelsen ved redusert innetemperatur vil variere ut fra type bolig og over året. Som en tommelfingerregel kan en forvente å redusere energibruken til romoppvarming med cirka fem prosent for hver grad innetemperaturen senkes.

2. Styr temperaturen automatisk

Et varmestyringssystem et enkelt og rimelig tiltak. Temperaturen tidsstyres i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. Med et godt varmestyringssystem kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.

3. Monter tettelister

Du finner luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et stearinlys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.

4. Spar på varmtvannet

Det finnes enkle tiltak du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann. Og det aller enkleste tiltaket er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner.

5. Etterisoler boligen

Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.

6. Bytt oppvarmingskilde

Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere for eksempel en vedovn eller pelletsovn.

Når du først renoverer boligen din, lønner det seg å velge moderne energiløsninger samtidig. Sjekk mulighetene for støtte via Enovatilskuddet.

Hvis du ønsker å lese mer om anbefalte energitiltak for din boligtype, gå til disse sidene.

Sjekk strømavtalen din

I tillegg til å ta grep hjemme, kan en grundig sjekk av strømavtalen din potensielt spare deg en god del penger.

Historisk har det vært mest penger å tjene på å inngå en spotpris-avtale, men med de store svingningene i kraftmarkedet vi ser nå, gjør Forbrukerrådet forsiktig med å hovedsakelig anbefale dette.

– Forbrukere som de siste elleve årene har hatt spotpris har betalt klart mindre enn de som har hatt fastpris. Samtidig har dagens priser overrasket de fleste, og det er et er vanskelig å vurdere hvordan prisene vil utvikle seg i årene fremover. Dersom markedet over tid blir like ustabilt som i 2021, kan dette også påvirke hvilke avtaler som blir anbefalt, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Skal en fastprisavtale være gunstig bør den inngås mens prisen er lav.

– Husk å sjekke hvor lang bindingstiden er og sjekk hva det koster å komme seg ut av avtalen. Her tar mange selskaper seg svært godt betalt, advarer Iversen.

Fastprisavtalene er som regel billigst om sommeren, slik at det kan være lurt å vente med å binde deg hvis du vurderer en slik avtale. Husk også at regjeringens strømpakke tar unna for de verste pristoppene denne vinteren.

Forbrukerrådet anbefaler at du sjekker strømpris.no for å få en oversikt over de beste tilbudene, uansett om du er ute etter en spotpris- eller fastprisavtale.