Politiet i Hordaland advarer nå om såkalte «Microsoft-svindlere» i distriktet. De opplyser at de har fått mange telefoner om dette lørdag.

Ikke gi dem noen opplysninger, advarer politiet. Det aller beste er å la være å ta telefonen, eller eventuelt å legge på så snart som mulig.

– Ikke trykk

Advarselen fra politiet kommer samme dag BA skriver om Jennifer Laureen Lechner som mottok en melding fra noen som utgir seg for å være «Finn.no».

– Trykk deg ikke inn på noe du ikke er kjent med. I tillegg er det viktig at man ikke oppgir personopplysninger til virksomheter du ikke kjenner til, sier Roger Johnsen i NorSIS til BA.

Ringer også andre steder

«Microsoft-svindlerne» har også plaget folk i Salten i Nordland i det siste. En politiadvokat sier til Avisa Nordland at de har fått mellom 20 og 30 henvendelser denne uken.

Også Helgeland politidistrikt har fått telefoner fra folk som har blitt utsatt for det samme den siste tiden.

«Gary Smith»

Den samme svindel-metoden har blitt brukt i hordalandsområdet tidligere.

Det hele går ut på at en person ringer og utgir seg fra å være fra Microsoft. Vedkommende tilbyr seg å hjelpe med virusprogram eller andre dataproblemer, og det hele ender med at offeret skal gi fra seg personlig informasjon.

Forrige gang Microsoft-svindlerne herjet i Bergen var i 2013. Bodil fra Fyllingsdalen ga da kortnummeret på kredittkortet sitt til «Steven Larson fra Silicon Valley i Califorinia».

Kort tid etter ble kortet forsøkt belastet med 1.700 kroner, skrev BA den gangen.

På samme tid forsøkte svindlere å trekke 12.000 kroner fra kontoen til en kvinne fra Nordhordland. Også her utga personen i telefonen seg for å være fra Microsoft.

Nye metoder

Svindlerne tar stadig nye metoder i bruk. BA har tidligere skrevet om Human-Etisk Forbund i Bergen sentrum som fikk to brev.

Konvoluttene inneholdt fakturaer fra det som fremstår som et firma som heter OfficeDirect. Fakturaene lød på 580 euro, og i varebeskrivelsen står det «Office suite, Win, 12, Business, Pro».

Forbundet reagerte etter hvert på at summen var oppgitt i euro, og dobbeltsjekket saken. Det viste seg at konvoluttene var poststemplet i India, og at ingen hadde bestilt oppgradering av et Microsoft Windows-abonnement.

Ingrid (88) lo godt av svindelbrev

Ingrid (88) synes brevet hun fikk i posten fra Ivan Kominek var vittig. Brevet var skrevet på et slags norsk. «Jeg døde uventet i en alder av 72 år i et sykehus i London der jeg gikk for en av historiske Checkups rutine,» sto det blant annet.

Men den 88 år gamle Ingrid Arnesen i Ytre Sandviken lot seg ikke lure.

– Jeg måtte le, for jeg skjønte jo at det var tull. Dele en formue fity-fifty, var det ikke slik? Jo, det hørtes jo kjekt ut det, sa 88-åringen til BA etterpå.

Andre metoder svindlerne ynder å bruke er millionpremier. Det fikk Asbjørn Falleth Bryhn (67) erfare. Han fikk et brev i posten fra Spania. hvor det sto at han hadde vunnet 1,5 millioner euro i et lotteri. Det var selvfølgelig løgn.

Kjente instanser som Finn, politiet, BankID, Facebook, Skatteetaten misbrukes gjerne når svindlerne prøver å lure deg.