Se bildene øverst!

Sesongen 2018 var Stadion en byggeplass. Den eldste tribunen på sørsiden, «Fjordkraft-tribunen», ble revet og erstattet med en steinrøys av en langside. Det triste synet er nå erstattet med det Brann har jobbet i snart fire år med å få på plass, og onsdag formiddag inviterte de pressen med på omvisning.

Stadion får en kapasitet 16.750, men med mulighet til å selge ytterligere tre rader med ståplasser øverst på den nye langsiden. På typiske storkamper, som 16. mai, vil kapasiteten dermed kunne gå opp i 17.591. Den gamle kapasiteten var på 17.656, marginalt mer.

Den store «cash-maskinen» kunne vi ikke få til.

Birger Grevstad

– Veldig stolt

Styreleder i Brann, Eivind Lunde, gikk sammen med daglig leder Vibeke Johannesen og styremedlem Birger Grevstad. Og han strålte.

– Vi er veldig glade nå! Og det må jeg innrømme: Jeg er veldig stolt. Stolt over at vi fikk satt kloke hoder sammen til å klekke ut denne ideen, sier han til BA.

– Se her. Det finnes ingen dårlige plasser, gestikulerer Lunde, og titter utover Stadion.

– Og hvis det skulle hende vi spiller dårlig en gang, har man en nydelig utsikt mot Ulriken, humrer han.

Brann har i årevis gått med planer og ønsker om å utnytte sørsiden på en bedre måte. Kontorer, leiligheter og butikker – det er der de store pengene hadde vært. Men Bergen kommune har vært klare på at en omregulering til slike formål ikke vil føre gjennom. Området skal ikke ha trafikkvekst, og til ordinære leiligheter var det heller ikke plass til parkeringsmuligheter og uteareal.

Da Lunde og Grevstad kom inn i Brann-styret i april 2015, så de over på den gamle tribunen, og satte kjapt i gang med å få svar på én ting: Hva pokker kan vi få til der borte?

Slik gikk det til

– Den store «cash-maskinen» kunne vi altså ikke få til. Vi gikk til BOB (Bergen og Omegn Boligbyggelag), og hadde idémøter med dem og flere aktører, forklarer Grevstad.

Høsten 2015 kom Sammen inn i bildet, og etter flere møter mellom Brann-styret, Vibeke Johannesen og studentsamskipnaden som nå heter Sammen, var prosjektet i emning. Det var den eneste løsningen for at Brann kunne få en moderne tribune, nye gymsaler og nye garderobefasiliteter, hevder Brann-toppene.

– En ny tribune hadde kostet i overkant av 100 millioner kroner, påpeker Lunde.

Brann sitter ennå med gjeld til ørene etter den forrige Stadion-utbyggingen. Den beløper seg på omtrent 150 millioner kroner.

– I stedet øker vi egenkapitalen i klubben med 60 millioner, og får nye fasiliteter med på kjøpet. De gamle var utgått på dato, fortsetter Grevstad.

På minussiden har Brann gitt vekk deler av eiendommen sin, og får studenthybler vendt inn mot Stadion.

Har bestilt «rullegardiner»

For supporterne har det visuelle vært svært viktig. Der letter Brann noe på sløret nå. Nye bannere, som skal festes i riller på veggene oppetter hyblene på innsiden av Stadion, er allerede bestilt. Det vil være mulig for studentbeboerne å se gjennom, men de vil fungere som en lett gjennomsiktig rullegardin. Det skal være bilder av publikum, slik at man ikke vil se rett inn i en boligblokk mens man sitter på Stadion.

– Og kanskje bilder av noe fra gullåret, gliser Grevstad, som kjapt hysjes på av Johannesen, som ønsker å lansere designet senere.

Direktør i Sammen, Per Kristian Knutsen, har på vegne av studentorganisasjonen vært nøye på at man ikke kan stenge alt lys og sikt for studentenes del.

I tillegg er han på vakt for det øverste ståplasstrinnet inn mot vinduene til de nederste hyblene inn mot Stadion.

– Vi ønsker egentlig ikke supportere som står der og dunker på vinduene. Men dette får vi bare løse med dialog, sier han.

Dersom Brann ikke får benytte det øverste ståplass-trinnet, forsvinner trolig litt over 200 plasser.

Går som planlagt

Byggingen går for øvrig etter planen, både for Brann og for Sammen sin del. Selve Stadion-delen skal stå klar i mars, i god til første seriekamp på Stadion 7. april mot Strømsgodset. Studentboligene går på en strammere line, men de satser på at det er innflytningsklart til 15. august.

Klubblokalet Brann Corner på midten av tribunen er opprinnelig et fellesareal for Sammen-beboerne, men blir til Branns disposisjon på kampdag.

Brann har stipulert et prosjektoverskudd på omtrent ti millioner kroner, men har allerede pløyd deler av dette inn i ytterligere investeringer i bygget, som lys og banneret.

Fakta

Tribunen skal inneholde 283 hybler (50 av hyblene har sengeplass til to) med til sammen 332 sengeplasser til Studentskipnaden på Vestlandet (Sammen). Sammen betaler 265 millioner kroner for tribunen.

Et slikt salg vil medføre at ni prosent av stadioneiendommen ikke lenger blir Branns eiendom.

I henhold til budsjettet vil det bety at Brann sitter igjen med ni millioner kroner i overskudd.

Den bokførte verdien av de nye fasilitetene til Brann – altså tribunen, kiosker, toaletter, gymsal og garderober – er estimer til i overkant av 50 millioner kroner. I tillegg vil fullt momsfradrag for tribune, gymsal og garderober frigjøre cirka 12 millioner kroner.