Bergen moské på Nøstet ble omringet av ikke-muslimer i forbindelse med fredagsbønnen fredag ettermiddag. Bak initiativet sto en rekke tros- og livssynssamfunn i Bergen.

– Vi vil vise støtte og solidaritet med muslimer etter hendelsen i Bærum på lørdag, forklarer rådgiver Alasdair McLellan i samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Bergen til BA.

Han var veldig fornøyd med fremmøtet.

– Her er det mange forskjellige trossamfunn som er representert. Den norske kirke, den katolske kirke, mormoner, frikirker, hinduer, bahá'i og flere andre, sier McLellan.

Artikkelen fortsetter under

– Kan skje i Bergen

Fredagsbønnen er ukens viktigste bønn for muslimer.

– Når man er i den åndelige tilstanden, er man også i en veldig sårbar posisjon. Ved å slå ring om moskeen, ønsker vi at de skal føle seg trygge, sier McLellan.

TIPS OSS!

BA ønsker tips om trosliv og trossamfunn i Vestland. Journalist Mats Myredal kan kontaktes på e-post mats.myredal@ba.no, eller på kryptert melding via Signal til telefon 95702434. Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt.

 

Mange av de fremmøtte bar skilt med budskap om trygg bønn. Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) var sto i spissen for flere lokalpolitikere som dukket opp for å vise at Bergen er et trygt sted for troende.

– Det er kjekt å vise det på denne måten, og være her med de andre. Det som skjedde i Bærum, kan skje overalt, også i Bergen. Det var en påminnelse om at det er mennesker som er villig til å såre og drepe, sier Valhammer og legger til:

– Vi skal ikke ha slike holdninger i vår by. Vi slår ring om våre muslimske bergensere for å vise at vi står med dem.

Artikkelen fortsetter under

– Ville kjøpt blomster til alle

Omar Mohammed (51) fra Nipedalen, synes støtten varmet. Han håndhilste etter bønnestunden på alle som hadde møtt opp utenfor moskeen.

– Det er veldig hyggelig å se at folk kommer og passer på muslimer. Dette er en fin by med fine folk. Jeg takker alle, fordi at de bidrar til at vi kan be i trygghet. Hadde jeg visst om dette på forhånd, hadde jeg kjøpt blomster til alle sammen, sier Mohammed.

– Dette betyr masse for oss. Jeg er takknemlig for å bo i Norge og Bergen. Jeg føler landet er vårt også, fortsetter 51-åringen, som opprinnelig kommer fra Kurdistan i Irak.

 

En politipatrulje var også på stedet.

– Vi er her for tilstedeværelse. Vi ville vært her uavhengig av markeringen. Det går rolig for seg. Bare hyggelige folk her, sier en politibetjent.

Artikkelen fortsetter under

– Vi er alle brødre

Imam Abdi-Ladif Abdilahi Ahmed tok imot blomster fra Valhammer på vegne av Bergen moské.

– Vi takker alle som er møtt frem. Vi er alle brødre. Vi står sammen, det er bare kjærlighet, sa imamen til folkemengden.

Imamen tok i sin tale til menigheten under fredagsbønnen sterk avstand fra ekstremisme og vold, ba alle vise takknemlighet til de fremmøtte utenfor.

Artikkelen fortsetter under

Sendte kondolanser

Etterpå trosset mange muslimer og ikke-muslimer regnet og fortsatte til Den blå steinen for appeller i regi av de mange moskeene i Bergen.

Styreleder i Bergen moské, Badreddine Maizi, sendte kondolanser til familien til den drepte jenten i Bærum.

– Hun er litt glemt av mediene og andre. Vi må sende tanker til foreldrene som sitter hjemme uten 17-åringen sin, sa Maizi, før han understreket at også muslimer må ta avstand fra terrorisme.

– Det er vår alles sin jobb å forebygge at slikt skjer.

Les også

Tjener gudene over 8000 kilometer fra kone og barn

 

Bano Abdulrahman, styremedlem i Bergen moské, appellerte til å ta tilbake stemmene og definisjonsretten fra ytterpunktene på den politiske skalaen.

– De fleste av oss er moderate. Vi står sammen om de sentrale verdiene demokrati, menneskerettigheter og rettsstat. Måtte vi også stå sammen videre mot hatet, sa Abdulrahman, som i sin tid var første kvinnelige styremedlem i Bergen moské.