Vurderer å evakuere hus langs E39

Raset er 60 meter bredt, og snøhøyden over veien seks meter.

Raset er 60 meter bredt, og snøhøyden over veien seks meter. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det 60 meter brede og seks meter høye snøraset i Nordfjord har trolig ikke tatt med seg folk, men politiet vurderer å evakuere hus i området.

DEL

Politiet melder klokken 1010 at veien ikke blir ryddet i dag, og at det er ingenting som tyder på at noen er tatte av raset.

Nødetatene rykket ut etter at det kom melding om et stort snøras som sperrer E39 ved Hornindalsvatnet. Raset gikk ved Skredestranda, melder politiet på Twitter.

Politiet sier til Firda klokken 0920 at de har gjort et søk i området, men at det ikke er gjort funn. Mens bakkemannskap jobber i området, er det folk ute i båt i Hornindalsvatnet for å følge med på om det kommer nye ras.

–Det er stor rasfare, sier operasjonsleder Terje Magnusen ved Vest politidistrikt.

Veitrafikksentralen vil gjøre en vurdering om kor tid de vil rydde veien, opplyser politiet.

Seksti meter bredt og seks meter høyt

Raset er seksti meter bredt og fem- seks meter høyt.

– Vi har helikopter inne i området og har prøvd å søke i raset, men det er ennå ikke signal på at personer er tatt av raset.

Det er veldig stor skredfare i området og det har tidligere gått et stort skred i området, opplyser Magnusen.

Politiet har ikke mannskap på stedet, men bakkemannskap er i området og jobber. En person fra skredgruppen er på vei til stedet.

– Veien er helt sperret og blir det nok en stund utover. Geolog er tilkalt for å vurdere tryggheten. Det er noen hus i området og vi må få trygghet om at de er sikre.

–Er folk blitt evakuerte?

– Nei, de er ikke blitt det ennå, men det tar vi fortløpende vurderinger på.

Eivind Grodås satt i buss da han så snøraset på veien.

– Strekningen fra østsiden er lang og rett, og med god oversikt, så jeg oppfattet ikke situasjonen som dramatisk. Bussjåføren gjorde en kontrollert nedbremsing, kanskje 50 meter fra «snøveggen» og ringde deretter til myndighetene, sier Grodås til Fjordabladet.

Veitrafikksentralen fikk melding om raset klokken kvart på syv søndag morgen av en trafikant.

Tore Tysse sier de fleste telefonene de får fra folk nå, er fra bilister som skal ut og kjøre på nettopp rasvegen i dag.

Omkjøringsmulighetene

Avhengig av hvor du kommer fra, vil rv. 651 og fv. 60 Utvikfjellet være blant omkjøringsmulighetene.

– Raset er ganske stort og det vil ta sin tid å rydde det, og vi kan ikke starte arbeidet før vi har fått klarsignal fra geologen.

Norske redningshunder har søkt i raset med tre hunder og Røde kors har søkt med recco, uten funn.Politiet avslutter dermed søket.

– Vi har ikke fått noen markeringer, og det er da lite sannynslig at det er noen her, sier Helene Sæterdal i Norske redningshunder.

Hun beskriver raset som massivt.

– Akkurat i rasbanen er det relativt trygt, selv om det kan komme en kollaps i selve skredet. Det blir vurdert det som rasfarlig rundt oss, forteller Sæterdal. 

Artikkeltags