Sørås tannklinikk skal ta imot koronapasienter

Sårøs tannklinikk blir fra mandag et eget tilbud for dem som er smittet med korona eller er i karantene.

Sårøs tannklinikk blir fra mandag et eget tilbud for dem som er smittet med korona eller er i karantene. Foto:

Tannlegetilbudet er redusert til kun et akuttilbud nå for å redusere smittefare – og ingen er per nå rustet til å ta imot pasienter som har korona eller er i karantene. På mandag åpner et eget tilbud til disse.

DEL

Alle tannklinikker har måttet utsette all vanlig, rutinemessig behandling for å redusere faren for koronasmitte. Men både private og offentlige tannklinikker, samt Bergen tannlegevakt, tilbyr akutthjelp.

– Pasienter som er friske og ikke i karantene, kan ringe inn og avtale time ved behov, forteller fylkestannlege i Vestland Lathamini Murugesh til BA.

Oppretter koronaklinikk

Murugesh forteller at årsaken til at de må redusere tilbudet er at det til vanlig er høyt trykk på venterommene og derfor stor smittefare. I tillegg står tannleger -og pleiere tett på pasienter mens det kan sprute fra munnen under behandling.

– Også private tannleger må redusere sin aktivitet. Dette er pålagt fra Helsedirektoratet. Også de kan derfor kun ta imot friske akutte pasienter. Det samme gjelder Bergen tannlegevakt.

Årsaken til at det så langt ikke er noe tilbud til personer som har fått påvist korona eller er i karantene med mistanke om smitte er at de ikke hadde nok smittevernsutstyr på lager til å håndtere smitterisikoen.

– Ingen var forberedt på dette. Nå har vi skaffet en del utstyr, og lærer opp ansatte i bruk av det og smittevernrutiner, sier Murugesh.

Her kan du lese siste nytt om koronasituasjonen.

Fra og med mandag skal Sørås tannklinikk tilby akutt tannlegehjelp til smittede og de i karantene. Fylkestannlegen understreker at dette kun skjer etter avtale.

– Pasientene må ringe sin tannlege for å klarere om de skal til Sørås tannklinikk, sier hun.

Inntil mandag må tannleger prøve å behandle smittede eller pasienter i karatene som har akutte tannproblemer via telefon eller video.

– De må hjelpe pasientene sine så godt som mulig, ved å gi råd om smertelindring eller resept på smertestillende og lignende, sier fylkestannlegen.

Frivillig å jobbe der

Ingrid Helen Knudsen er leder ved Sørås tannklinikk og blant dem som skal jobbe vec korona-tannklinikken. Hun forteller at de bemanner på frivillig basis.

– Ingen blir pålagt å jobbe der. Jeg synes det er bra at disse pasientene får et akuttilbud og at dette holdes på ett sted slik at vi får gode rutiner og får trent opp ansatte, sier hun.

Klinikken ble valgt fordi de har direkte inngang utenfra til behandlingsrom slik at pasienter slipper å gå via venterom.

– Idet det kommer noen inn til oss med smitte eller mistenkt smitte stenges klinikken ned for andre akuttpasienter, forteller Knudsen, som ikke er bekymret for oppgavene som venter.

– Vær forsiktig

Lathamini Murugesh ber alle om å ta litt forholdsregler nå som tannlege-tilbudet er redusert.

– Det er greit å ikke drive med ting som gir risiko for tannskader nå. Vi tannleger er også redde for smitte selv om vi normalt har et godt smittevernregime, og ønsker derfor å ha minst mulig pasientkontakt. Vi vil ikke å havne i karantene eller bli smittet, sier fylkestannlegen i Vestland.

Artikkeltags