En sniktitt på Bryggens Museum forteller at her har en gått grundig til verks. En hel etasje er nærmest kledd i rødt.

Historiske bilder på rekke og rad - gamle fotografier som kanskje aldri har vært vist før, og fortellingen om nedturer og oppturer.

Alle pokalene med

Alt av store sølvpokaler gjennom klubbens 114 år gamle historie er på plass, og du får et innblikk i historien som kanskje aldri tidligere er blitt fortalt.

– Den første kampen med Brann jeg husker, er cupfinalen i 1976 mot Sogndal.- Den så jeg hjemme på TV. Naboen våre den gangen var fra Hafslo i Sogn, og heldigvis vant Brann.

Prosjektleder for utstillingen, Knut Høiaas, har vært i mimremodus i eviglang tid, og sammen med resten av teamet bak utstillingen, har han gravd dypt ned i klubbens historie.

– Her er juniorpokalen fra 1954, og den fra 1959, da Kniksen i juniorfinalen fikk nasjonalt fokus på seg. Tenk deg, 10.000 tilskuere på en juniorkamp. Det ville jo aldri skjedd i dag. Og etter kampen var det Oslo-pressen som mente at Kniksen måtte på landslaget, mens bergensavisene var mer avmålte.

– Vi har fylt det rommet vi var satt til å fylle, men det er klart at det finnes flere historier enn de som her er fortalt. Som vi sier i introen, det finnes mange som kan mer om Brann enn vi kan, og også en del som vet mer om Bergens historie - men det er kombinasjonen av disse to vi synes er spennende.


Både Høiaas og kollega Baard Olav Skogrand understreker at det er vanskelig å rive Bergen løs fra Brann eller Brann løs fra Bergen.

– Vi prøver å ta tak i Brann sett fra vårt ståsted som forvalter av byhistorien - og vi spørs oss er det noe med byhistorien som forklarer Brann, understreker Skogrand.

Nå ville tilfeldighetene det slik at trubaduren Ove Thue, mannen bak de legendariske Brann-sangene gikk bort, kort tid før utstillingen åpner.

Thue-inspirert

– Og nettopp Ove Thue har inspirert oss, og vi valgte oss ett av hans vers fra Brann-sangen som en inngang til det hele - lenge før han døde. Det føles veldig spesielt, røper Skogrand.

Utstillingen åpner for publikum førstkommende fredag, og vi kan allerede slå fast at her trenger du god tid.

– For å bruke fotballterminologien, så står utstillingen i første omgang til sommeren, og så blir det et mellomspill - eller om du vil, pauseunderholdning i form av en kunstutstilling. Og på senhøsten starter så andreomgangen - og da blir utstillingen langt inn i 2023. Vi satser i det hele tatt på at utstillingen står her, når Brann igjen er et eliteserielag, avslutter prosjektleder og optimist, Knut Høiaas.