Gå til sidens hovedinnhold

– Spent på om vi får seile i år

De blir færre og færre. Norske krigsveteraner faller fra. Én som fortsatt holder ut, er KNM Hitra. Og rollen som historieforteller blir bare viktigere og viktigere.

Tyskerne klarte aldri å ta knekken på ubåtjageren. Heller ikke Forsvarets budsjettrammer maktet å kneble formidleren av vår krigshistorie.

Og ikke skal koronaepidemien klare det heller. Skjønt, 2020 ble et håpløst år også for veteranen.

Håper på mer enn bare mai

– Vi var innom Bergen både på frigjøringsdagen 8. mai og på 17. mai, men det var fordi dette er blitt en tradisjon, forklarer Leif Løvenholm ved Havnekontoret på Haakonsvern orlogsstasjon.

Dessuten hadde KNM Hitra ett oppdrag til, og det var en tur til Modalen i forbindelse med et symesterskap!

Løvenholm er satt til å drifte og vedlikeholde den gamle trebåten fra 1943. Og han vet hvor mange som er glad i å se KNM Hitra være ute og seile.

Han gjør alt som står i hans makt for at KNM Hitra skal bli å se oftere enn bare på de to maidagene.

– Men også vi er nødt til å vente, og derfor er det ikke satt opp noe seilingsprogram ennå. Vi må se utviklingen an.

Han peker på at majoriteten av alle som ønsker å seile med KNM Hitra, tilhører gruppen «godt voksne» – eller risikogruppen som det heter nå for tiden.

– Alle håper at koronaen skal slippe taket, sånn at også vi kan komme tilbake til normale tider. Ingenting hadde vel gledet oss mer enn at vi kunne ta med veteraner på tur igjen – veteraner som i 2020 gikk glipp av en rekke markeringer i forbindelse med krigsårene.

Hittil er det ikke kommet så veldig mange forespørsler. Mange vil vente og se, men de årlige skoleturene om våren allerede er plottet inn.

– Så får tiden vise om situasjonen rundt oss tillater at vi drar på tur med skoleelever.

KNM Hitra «en flytende historietime», og båten hadde sin første tur til Norge allerede 17. november 1943 til Skorpesundet på Sunnmøre.

Med Shetlandsbussenes inntog ble jobben over Nordsjøen adskillig mer effektiv. Av totalt 114 turer utførte KNM Hitra 45 mellom Norge og Shetland.

Menige maler om bord

98 av det totale antall turer var vellykkede. Ingen menneskeliv gikk tapt, og de materielle skadene var minimale. Fra 1941 til frigjøringen i mai 1945 hentet Shetlandsbussene 373 flyktninger fra Norge, landsatte 192 agenter og 383 tonn militært utstyr i Norge.

Det er ingen store vedlikeholdsprogram denne vinteren, men det blir årviss klassing litt senere. Trenger Løvenholm noe til KNM Hitra står det ikke lenger på pengene.

– I øyeblikket er de seks menige som avtjener verneplikten om bord på KNM Hitra i gang med maling innvendig. Så båten skal skinne, når vi kommer til mai!

Kommentarer til denne saken