Terningkast 3: Regntungt sjøslag

Naval War er et spill laget i Bergen.

Naval War er et spill laget i Bergen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bergen må gjenvinnes.

DEL

Bergensbaserte Turbo Tape Games setter vestlandets hovedstad på spillkartet med et unikt og hjemmekjært strategispill.

Naval War: Arctic Circle tegner et dystert bilde over en ustabil verdensfred. Om vi skal tro denne fremtidsvisjonen er det ikke religiøs konflikt i midtøsten som utløser den neste verdenskrigen, men kamp om olje- og fiskeriressurser i nordområdene.

LES HÅNDBOKEN

Før du går i gang med å bekjempe den russiske bjørnen med norske militærfartøy er det to ting du skal gjøre. Først skal du lese håndboken. Så skal du lese håndboken en gang til.

For å få til noe i dette spillet er det helt nødvendig å kjenne premissene for moderne sjø- og luftkrig. Naval War skiller seg drastisk fra de fleste strategispill ved at det handler mer om å lete etter fiender enn å angripe dem – mer om å ha kontroll på situasjonen enn å lage eksplosjoner.

FRISKT

Det er et friskt og interessant konsept. At du aldri vet hvor fienden befinner seg skaper spenning, og selve letingen innebærer alltid risiko. Enten du aktiverer radarsystemer eller flyr høyt for å få bedre sikt gjør du styrkene dine langt enklere å oppdage.

TÅLMODIGHET

Naval War er mye planlegging og lite utførelse, og det lave tempoet krever tålmodighet. Dessverre kommer også mange spillere til å falle fra fort fordi grunnleggende konsepter ikke blir forklart av spillet. Med håndboken i bakhodet har jeg likevel opplevd noen virkelig nervepirrende kamper.

Turbo Tape Games er inne på noe spennende med spillideen sin, men det blir gjort litt for lite ut av potensialet, og noen designvalg virker lite hensiktsmessige. Det kan bli i overkant mye detaljstyring, og noen av oppdragene i historiedelen er så vanskelige at de grenser mot å være uspillbare. At det ikke går an å lagre underveis i de timeslange brettene hjelper ikke på.

ADMIRALER PÅ HAAKONSVERN

Mellom oppdragene utbroderes det om konflikten i avisoppslag som fungerer godt som bakgrunnsstoff. Dialogene som følger etter, derimot, er ofte som tatt ut av en lettbent actionfilm. Admiraler som står på Haakonsvern og bedriver intern humor virker malplassert i den ellers seriøse fremstillingen, og det blir aldri den gode motvekten det sannsynligvis var ment som.

På ett punkt kan jeg likevel identifisere meg med hovedpersonen: når Bergen må gjenvinnes fra russerne har konflikten blitt personlig. Det er unektelig engasjerende med et spill som på så mange måter angår oss her hjemme.

DÅRLIG NORSK

Dessverre er det tydelig at budsjettet denne gangen har vært litt vel slunkent for et såpass ambisiøst spill. Det visuelle overbeviser ikke, og spillet har bare fire ulike flerspillerscenarioer. Det burde også vært enklere å finne motstandere, og ikke minst vært lagt opp til noen form for rangering eller konkurranser. Til sist er det flaut å se et norskprodusert spill med en så dårlig norskspråklig versjon.

Detaljer til tross – det gode konseptet overbeviser meg om at dette langt fra blir det siste vi hører fra Turbo Tape Games.

Flere spillanmeldelser finner du i spillarkivet

Artikkeltags