Terningkast 5: Shogun 2: Total War

Artikkelen er over 6 år gammel

Fem av seks lotusblomster til denne strategiperlen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Har du spilt ett «Total War»-spill, har du spilt dem alle. Men du verden så artig det er.

Serien har vært innom middelalder og kolonitid på de fleste breddegrader, og nå er den for andre gang i Japan. Et høyst splittet Japan i føydaltiden.

Krigsherrer fra de ulike klanene kjemper om makten, og målet ditt er å kaste den regjerende shogunen – som er det nærmeste som finnes et nasjonalt overhode.

LANGSIKTIG

Det finnes ikke noe på spillmarkedet som kan måle seg med de massive slagene du kan utkjempe med ashigaruene, samuraiene og ninjaene som er stjernene i Shogun 2. Samtidig er det også helt i toppen når det gjelder den langsiktige strategien man må føre i forhold til kultur, industri og politikk innad i klanens områder.

Hvordan vil du forholde deg til påvirkning fra Vesten? Å ta imot med åpne armer kan gi deg et teknologisk overtak, men samtidig vil den påvirke folket med kristendom og annet styggedom. Du kan ikke få både i pose og sekk.

Hvordan vil du ekspandere riket ditt? By for by eller med rå makt? Eller ved å være litt mer slu og at mulighetene der de åpner seg? Dette er reelle strategiske valg med konsekvenser.

Det er også alltid en overhengende fare for at Shogunen synes du ekspanderer for raskt. Med noen håndvendinger kan han vende hele resten av Japan mot deg. Det gir en utfordring som er en krigsherre verdig.

HVILER MIDDAG

I tidligere «Total War»-spill har det ofte virket som om diplomatiet bare er i veien. I beste fall har det vært morsomt å alliere seg med det mest fristende byttet, fore dem med pai, og snike tidenes største hær inn i slottet deres mens de hviler middag.

Denne gangen kan du bare glemme å slippe unna med det.

Dersom du ikke oppfører deg, enten det er dine venner eller fiender du har med å gjøre, mister Daimyoen, klanlederen, sin anseelse. Uten æren i behold er veien kort til at dine egne generaler begår harakiri og folket forakter deg.

TESELSKAP

Desto viktigere er det å gå i samtaler med de andre klanene for å få det som du vil. For første gang i seriens historie har jeg opplevd diplomati som et sentralt og nyttig virkemiddel. Men ikke misforstå, dette er et spill om krig, ikke teselskap.

Som i tidligere spill kan man risikere at en angripende hær står dumt og ser på slottet ditt i en time mens du venter på at tiden skal løpe ut. Eller at de løper rundt som hodeløse kyllinger mens det regner piler og det som verre er.

Den kunstige intelligensen er som sagt ikke mye å skryte av.

Trofaste tilhengere vil nok savne større fremskritt mellom hvert spill. Her kan man riktignok velge ulike egenskaper til generalene etterhvert som de får mer erfaring. Men forbedringene går ikke lenger enn det.

Det er lett å tilgi når man koser seg, og jeg har har slått meg til ro med at hvert «Total War»-spill er en utvidelse av det kjente og det kjære, snarere enn noe helt nytt.

Artikkeltags