Gå til sidens hovedinnhold

Spiller for flyktningene i Moria-leiren

Dr. Wiesener arrangerer minifestival

Artikkelen er over 2 år gammel

Bergensartister stiller opp for flyktninger som lever under håpløse forhold på øyen Lesbos.

Dataarocks Fredrik Saroea er blant dem som skal gi lørdagen innhold når Dr. Wiesener arrangerer minifestival for flyktningleiren Moria på Lesbos.

– Vi har satt av hele lørdagen fra vi åpner kl. 1300 til vi stenger til en slags minifestival med variert innhold. Her er det noe for alle, både små og store. Vi håper på en fin dag med fokus på noe viktig, sier Linn-Serenne Nitter som organiserer det hele. Dagen byr på kjente og mindre kjente artister, foredrag om situasjonen, loppemarked, loddsalg, ansiktsmaling og mat fra Midtøsten.

Øyenvitne

Læreren Kristin Gjelsvik skal holde foredrag og vise bilder fra Lesbos. Hun har vært der som frivillig og har førstehånds kjennskap til hvor ille forholdene er. Musikerne dekker mange sjangre.

Første band ut er syriske Habibi. Ellers kommer Helge Grønhaug fra De musikalske dvergene, Calle Hamre og Simen Walle, duoen Kjetil og Jon fra Fjorden Baby!, og ikke minst Fredrik Saroea. Han har skiftet ut Datarock med jazzmusikere. Kvintetten hans ser på seg selv som et tributeband til cooljazz-legenden Chet Baker.

– Arrangementet er gratis, inntektene fra aktivitetene og av vår egen omsetning sendes uavkortet til organisasjonen «Dråpen i havet», som driver mye verdifullt hjelpearbeid på Lesbos og andre steder i Hellas, sier Nitter. Hun oppfordrer hele Sandviken til å komme – og minner resten av Bergen om at 10-bussen stopper like utenfor.

Håpløshet

På den idylliske øyen i Egeerhavet er over 10.000 mennesker stuet sammen i en inngjerdet leir der det er plass til 3000. Oppholdet skulle ha vært en mellomstasjon før flyktningene skulle reise videre. Politisk uenighet og stengte grenser gjør at de er strandet i håpløsheten.

Leiren er overfylt av flyktninger fra Syria, Afghanistan og andre land. Noen få bor i metallcontainere, men de fleste lever i dårlige telt eller under presenninger, noen er henvist til å sove under åpen himmel. Det mangel på mat og rent vann, tilgangen på medisiner og legehjelp er minimal. Kloakksystemet er brutt sammen, bosset flyter.

Verst i Europa

Den siste tiden er også leiren rammet av snøfall og streng kulde. Leger uten grenser rapporterer at tunge psykiske lidelser, selvmord og forsøk på selvmord øker. Ingen andre steder i Europa er forholdene verre enn akkurat her i Moria-leiren, ifølge hjelpeorganisasjonen.

Hele programmet for lørdagen på Wiesener er å finne på Facebook under arrangementet «Lørdag for Lesbos».

Kommentarer til denne saken