– Dette er fra da jeg fikk på teaterskolen, sier Johnsen til BA inne på et rom på DNS.

Amatørteater-bildet i svart-hvitt fra 1985 er tatt på Kirkeristen lille Teater i Oslo.

– Vi var en gjeng som hadde lyst å lage teater utenfor institusjonene, men så endte vi nå opp på institusjonene flere av oss likevel.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på [email protected]!

Døde på julaften

Det er 36 år siden 1985. Det er med andre ord lenge siden den britiske forfatteren, dramatikeren, regissøren, skuespilleren, poeten og samfunnsdebattanten Harold Pinter, som har skrevet «Vaktmesteren», kom inn i bevisstheten til Johnsen.

– Jeg spilte Pinter allerede på Folkehøyskolen, sier Johnsen. Da var det 1953-enakteren «Kjøkkenheisen» som sto på agendaen.

Harold Pinter fra Hackney i Øst-London, som døde på julaften i 2008, fikk Nobelprisen i litteratur tre år tidligere med følgende begrunnelse; «han finner det betydningsfulle bak hverdagspraten og tvinger oss innpass i undertrykkelsens rom».

– Jeg har vært Pinter-fan siden 1983 på Folkehøyskolen. Sett utenfra er det åpne tekster som man kan oppleve på mange forskjellige måter og plan. Å jobbe med det er veldig musikalsk, Pinter har rytmiske tekster og utrolig gode situasjoner. Det er nesten ikke et ord for mye – det er veldig økonomisert. Tekstene er inn til beinet på en veldig god måte.

I tillegg til på Folkehøyskolen i 83 og på amatørteateret i 85 spilte Johnsen i «Vaktmesteren» i 2004 på Rogaland Teater og i Pinter-stykket «Kjøkkenheisen» i 2016 med på Den Nationale Scene.

Første gang for ti

Vi beveger oss opp en trapp og inn i scenerommet som er fylt opp av avisstabler. Fredag er det Lille Scene-premiere for 10 sjeler på «Vaktmesteren». Sammen med seg på scenen har Johnsen Kristian Berg Jåtten og Herman Ljung.

– Jeg har vel ikke spilt for ti før, det må i hvert fall ha vært noe helt elendige greier, ler Johnsen.

– 10 er veldig lite, jeg tror faktisk aldri jeg har gjort det. Aldri. Men jeg syns det er bedre å spille for ti enn å ikke spille.