Gjør som trønderne

Tone Wold mener Bergen bør la seg inspirere av sentrumshandelen i Trondheim. ARKIVFOTO: Eirik Hagesæter

Tone Wold mener Bergen bør la seg inspirere av sentrumshandelen i Trondheim. ARKIVFOTO: Eirik Hagesæter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg tror det er god stemning som trekker folk til sentrum. Bergen bør la seg inspirere av Trondheim by.

DEL

MeningerJeg har nettopp besøkt en av mine favorittbyer, Trondheim. Der er det gågater og småbutikker. Miljøet preges av småhus. Alle butikker i sentrum har åpent til kl. 18.00 – dette skaper forutsigbarhet og liv i sentrum. Gode spisesteder til en rimelig pris er lett tilgjengelig. Det er mange boliger i sentrum.

Byens særpreg blir tatt vare på, både bygningsmessig og gatebelysningen. Allerede nå er julelysene tent og skaper varme i mørketiden. Det er rett og slett en koselig by. Butikker som Alvar & Maija selger tidløse og varige kvalitetsprodukter, og det er mange år siden jeg har kost meg slik med kjoleprøving. De ansatte har kjærlighet til godt håndverk, kunst, fagkunnskap og formidlerglede. Her vil jeg gjerne handle. De satser også på å fylle interiørrommet med små forelesninger. Jeg reiser gjerne til Trondheim og handler igjen.

Jeg tror det er god stemning som trekker folk, ikke at de kan kjøre til døren. Det må bli flere bilfrie områder og småbutikkene bør ligge sentralt og ha felles åpningstid. Byen må pyntes med kvalitet og estetikk. Kosen må tilbake, da tror jeg kundene kommer. Hvor er kreativiteten og engasjementet i Bergen? Hvor er gløden, fortellergleden og omsorgen for vanlige mennesker i alle aldre? Det blir ikke trivelig å handle i sentrum når butikkene ikke bryr seg om menneskene, kun om penger og sutring.

Rusmiljøet i Bergen sentrum gjør mennesker utrygg. Jeg er enig i at rus er personlige tragedier, men rus er et samfunnsproblem som ikke kan ta over byrom. Jeg tror Bergen er tjent med at tilbud splittes opp og trekkes ut av bynære områder. Bergens beste potensial for vekst i sentrum er omlegging av E39 – trafikken må ut av sentrum og Bergensdalen.

  • Hvordan mener du Bergen sentrum kan bli et bedre sted å være? Bli med i debatten under Spørretimen på Litteraturhuset torsdag 15. november klokken 1900, og send oss gjerne dine tanker i forkant!
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags