Vi ønsker en by å bo og leve i – hele året

– Gode transportmuligheter er avgjørende for at flere skal ta i bruk sentrum. Vi må også legge til rette for at folk faktisk ønsker å bo her, skriver Harald Victor Hove i dette innlegget.

– Gode transportmuligheter er avgjørende for at flere skal ta i bruk sentrum. Vi må også legge til rette for at folk faktisk ønsker å bo her, skriver Harald Victor Hove i dette innlegget. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sentrum må huse aktiviteter utover sommermånedene.Dessuten må vi børste støv av gammel enighet om bymiljøtunnel.

DEL

MeningerDet bor færre mennesker i Bergen sentrum i dag enn det gjorde i 1948. Handelen sliter, og mange av oss frykter at sentrum er i ferd med å bli redusert til et sted hvor bussen går gjennom fra en bydel til en annen. Det er på tide med et politisk taktskifte.

Urimelige krav til utbyggere gjør at de tar med seg spiker og tømmer til Askøy, Os og Fjell fremfor å bygge i Bergen. Resultatet er at det blir vanskeligere å skape et attraktivt boligmarked for unge og barnefamilier som vil etablere seg i byen vår. For de som allerede bor her er resultatet et sentrum truet av mindre folk, handel og kulturopplevelser.

Høyre vil føre en politikk som skaper grobunn for et attraktivt sentrum. Her er våre fem viktige satsinger:

En tilgjengelig og attraktiv by. Bryggen og Torget har i snart 1000 år vært møte- og handelsplass for bymann og stril. Det er folkeliv – og ikke trafikkflokene – som gjør at så mange av oss har et nært forhold til disse kjære stedene. Derfor har Norges vakreste byområder potensial til å bli enda bedre, dersom dagens biltrafikk flyttes. Vi vil lage et sammenhengende, bilfritt byrom som strekker seg fra Den blå stein til ytterst på Bryggen. Dette er bare mulig dersom bymiljøtunellen prioriteres og realiseres.

Bedre og flere transportmuligheter. For å gjøre Bergen til en by der man både kan ta i bruk sykkel, gange, kollektiv og bilen må politikken som vedtas gjenspeile behovene til innbyggerne våre. Sykkelveier må utvides og utbedres, det må koste mindre å ta buss og bane, det må legges til rette for flere gangveier og sykkelstier. Det må også være mulig å bruke bil til og fra gjøremål.

Enkelte av kommunene som grenser til Bergen har for lenge siden innsett at det ikke er kø på sjøen. Også Bergen bør legge til rette for en blå bybane.

Etter fylkeskommunens store endringer av priser, må likevel bergensere som reiser på kortere turer punge ut like mye som det koster hele veien fra Halhjem i sør til Hellesøy i nord. Det er bra at lengre turer er billig, men urimelig at det skal koste like mye å reise fra Sandviken til sentrum som fra Askøy til Åsane. Vi ønsker en lavere bergenstakst som gjør at sentrumsreisene med kollektiv blir de mest attraktive.

I tillegg til å fortsette utbyggingen av bane på skinner, må vi vurdere nye kollektivløsninger. Enkelte av kommunene som grenser til Bergen har for lenge siden innsett at det ikke er kø på sjøen. Også Bergen bør legge til rette for en blå bybane. Vi mener hurtigbåter vil kunne binde bydeler og omegnskommuner sammen og skape en tettere og mer attraktiv by.

En by for barnefamilier. Vi må også legge til rette for at folk faktisk vil bo i byen. Gode byggeprosjekter står i kø fordi saksbehandlingstiden har økt fra 21 til 43 uker på Aps vakt. Det vitner om en negativ holdning til de som ønsker å utvikle Bergen på en positiv måte. Høyre ønsker utbyggere som vil gjøre det lettere for folk å bo og etablere seg i Bergen, velkommen. Og selv om det er langt fra alle byggeprosjekter som skal godkjennes, må det være mulig å behandle saker innenfor rimelighetens tid.

Ta Dokken som eksempel, et område som med fordel kunne fått flere boliger. Høyre vil utvikle havneområdet her på en måte som inviterer til folkeliv, næringsutvikling, og som får barnefamilier til å etablere seg i sentrum, ikke bare jobbe her. Det betyr at vi må anerkjenne familienes behov, og dermed si ja til parkeringsplasser ved nye byggeprosjekter, også i sentrum.

Innlegget fortsetter under bildet.

Harald Victor Hove er byrådslederkandidat for Bergen Høyre. FOTO: SKJALG EKELAND

Harald Victor Hove er byrådslederkandidat for Bergen Høyre. FOTO: SKJALG EKELAND

Jeg vet selv hvor krevende en hverdag med små barn kan være. Sentrumsnære barnehageplasser i kort avstand fra bosted er viktig for familiene i byen vår. Høyre vil øke investeringsmidlene til nye barnehager slik at barnehagetilbudet faktisk svarer på de reelle utfordringene som småbarnsfamiliene står ovenfor. Kombinert med en boligpolitikk som er attraktiv, også for byens småbarnsforeldre, mener vi at et taktskifte i byggepolitikken er nødvendig.

Kulturbyen Bergen. Vi vet arbeidet med å fremme kultur starter tidlig. Bydelene er viktige talentutviklere for de som i fremtiden skal sette sitt preg på kulturen i Bergen. Kulturlivet i Bergen er et skattekammer. Bergen har et potensial vi hele tiden må utvikle, og til det trenger kulturbyen rom for å vokse. Høyre vil derfor realisere en Byarena på Nygårdstangen og arbeide med å få på plass Griegkvartalet for opera og klassisk musikk.

Vi må anerkjenne familienes behov, og dermed si ja til parkeringsplasser ved nye byggeprosjekter, også i sentrum.

Aktivitet året rundt. Bergen sentrum skal huse aktivitet hele året, ikke ha folkeliv som begrenser seg fra mai-september. Pepperkakebyen, julemarkeder og den årlige Lysfesten bidrar til at det skjer noe i sentrum også i de mørke vintermånedene. Det trenger vi mer av.

Samtidig skal ikke Bergen bare være et sted for de store begivenhetene. Når lokale ildsjeler ønsker å starte opp bar med lunsjservering bør kommunen møte dem med en positiv innstilling. Sentrum trenger alle gode krefter som ønsker å bidra, og gode initiativ må ønskes velkommen. Det gjelder også for matfestivaler og gatearrangementer.

Dette er bare noen av de tiltakene jeg ønsker å jobbe for som Høyres byrådslederkandidat. Det siste Bergen trenger er idétørke og et sentrum uten folkeliv. Høyre skal gjøre alt vi kan for å skape en møteplass for hele regionen, der studenter, unge, gamle og barnefamilier kan møte folk og opplevelser de ikke får noe annet sted.

  • Hvordan mener du Bergen sentrum kan bli et bedre sted? Bli med i debatten på Litteraturhuset 15. november klokken 1900, og send oss gjerne dine tanker i forkant!
Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags