20 ting du kanskje ikke visste om OL

Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen har tatt gull. Men de har fått mest sølv.

Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen har tatt gull. Men de har fått mest sølv. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gullmedaljen inneholder stort sett sølv.

DEL

Vi har saumfart nettet og funnet en hel del fakta om vinter-OL. Vi begynner med den hyggeligste:

1. NORGE DOMINERER VINTER-OL:

Ikke bare har nasjonen vår dominert årets medaljeseremonier. Historisk er ingen nasjon bedre enn Norge. Før årets OL har Norge tatt 303 medaljer, hvorav 107 av gull. Flest gull har «vi» tatt i langrenn. Før Sotsji var Bjørn Dæhlie tidenes mestvinnende olympier, med totalt 12 medaljer og åtte gullmedaljer. Lørdag tangerte skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen Dæhlie i antall medaljer, og mandag ettermiddag kan han forbigå Dæhlie når han starter først i jaktstarten i Sotsji.

Apropos gullmedaljer.

2. GULLMEDALJENE I SOTSJI INNEHOLDER STORT SETT SØLV:

Sist OL-gullene faktisk var rent gull, var ifølge Policymic i 1912. I Sotsji-OL består medaljene bare av fattige seks gram gull, og hele 516 gram sølv.

3. BERGEN HAR IKKE EN ENESTE MEDALJE:

Av de totalt 303 medaljene Norge har tatt i OL-historien, har ingen gått til Bergen. Det bekrefter idrettshistoriker Tom Schanke overfor BA: – Jeg har ingen gode nyheter til dere. På vinterstid har dere ingen medaljer å snakke om, sier Schanke.

4. ...MEN VOSS HAR EN HEL HAUG:

Kari Traa har både gull (2002), sølv (2006) og bronse (1998) fra sin karriere i de olympiske vinterleker. Det er nesten helt normalt på Voss. I 2007 mente NRK-programmet Norsk Attraksjon at på Voss er en OL-medalje like hverdagslig som knekkebrød. Fra Jon Istad tok stafettsølv i Grenoble i 1968, har nemlig vossingene tatt 18 OL-medaljer, ifølge Schanke.

5. BARE ÉN PERSON HAR VUNNET BÅDE SOMMER- OG VINTER-OL:

I sommerlekene i Antwerpen i 1920 vant amerikanske Eddie Eagan gull i boksing. 12 år senere, i vinterlekene i Lake Placid i 1932, var Eagan igjen gullvinner, da som en del av USAs firemanns-bob.

6. EN AV TRE TROR NORDMENN HAR DOPET SEG:

Ifølge VG.no tror hele 32,3 prosent av nordmenn at en eller flere av de norske OL-utøverne i Sotsji har brukt eller bruker dopingmidler. Det fastslår en spørreundersøkelse InFact har gjort.

7. NORGE HAR MED 117 FLERE DELTAKERE ENN PAKISTAN:

Norge sender hele 118 deltakere til Sotsji-OL. Det er 117 flere enn hele 18 land som bare har med én representant, blant dem Mexico, Fillippinene, Paraguay, Malta og Pakistan. Landene hvor vintersport ikke er spesielt stort, kan trøste seg med at de har flere OL-utøvere enn Vestfold. Det er nemlig ingen av Norges 118 deltakere som kommer fra fylket i øst, ifølge NRK.

8. VINTER-OL VOKSER:

Når de første vinterlekene ble arrangert i Chamonix i 1924, deltok 258 utøvere fra 16 nasjoner i seks ulike øvelser. 90 år senere deltar over 2800 deltakere fra 88 nasjoner i 98 ulike øvelser.

9. ...OG DET GJØR KOSTNADENE OGSÅ

Mens OL på Lillehammer kostet like under 15 milliarder kroner, har OL i Sotsji en noe høyere prislapp med sine 300 milliarder kroner i kostnader. Det er fem ganger mer enn lekene i Vancouver i 2010.

10. TO AV DE TI MESTVINNENDE NASJONENE FINNES IKKE:

Norge har vunnet flest OL-medaljer, men på topp 10-listen over mestvinnende nasjoner finnes både Sovjetunionen og Øst-Tyskland. At nasjonene ikke finnes lenger vet du sikkert, men at de tok henholdsvis 194 og 110 medaljer i Vinter-OL, var du kanskje ikke klar over.

11. CURLING ER INGEN NYVINNING:

Mandag OL-åpner det norske curlingslandslaget med kamp mot USA. Først i 1998 ble curling en fast post på programmet i de olympiske lekene, men det er slett ingen ny OL-øvelse. Curling var for første gang på OL-programmet under 1924-lekene i Chamonix. Etter dette var sporten med som demonstrasjonsøvelse i 1932, 1988 og i 1992, skriver Policymic.

12. ...OG NORGE ER MEST OMTALT MEN IKKE BEST:

Det norske curlinglandslagets klovnebukser har gitt dem internasjonal omtale. Selv om det har gjort Norge til verdens mest kjente curling-nasjon, er det en annen nasjon som faktisk er best. Siden gjenintroduksjonen av curling på programmet i 1998, har Canada tatt medalje i hvert eneste mesterskap. Det gjør dem til den mestvinnende nasjonen. Men bare så det er sagt, Norge har også curling-gull. I 2002 vant de norske herrene med skip Pål Trulsen gull i vinterlekene.

13. DEN OLYMPISKE FLAMMEN KOMMER SEG RUNDT:

OL-flammen for Sotsji-lekene har virkelig fått sett seg om. I en stafett over 123 dager, har flammen vært både på Nordpolen, i verdensrommet og på bunnen av verdens dypeste innsjø - Lake Baikal i Siberia. Den har også vært på toppen av fjellet Elbrus (5642 m.o.h.) i Kaukasus i Russland.

14. DU FÅR FAKTISK NOE FOR 4. PLASS:

Du har sikkert hørt et utall utøvere klage sin nød over 4. plasser som «ikke betyr noe». Aksel Lund Svindal sa det sist etter sin 4. plass i søndagens utfor, i OL er det gull, sølv og bronse som teller. Men de som akkurat ikke havner på pallen går faktisk ikke helt tomhendte hjem. De åtte første utøverne i hver øvelse mottar nemlig et diplom fra IOC. Det er kanskje ikke like stilig å vise frem OL-diplomet som å vise frem OL-medaljen, men noe er det da.

15. Å SENDE OL PÅ TV ER GANSKE DYRT:

TV 2 skal sende 17 timer OL hver eneste dag frem til 23. februar. Kanalen på Nøstet sender totalt 145 mennesker til Sotsji for å jobbe med TV-sendingene som når det norske folk. TV 2 stjal rettighetene til OL foran nesen på NRK, til en hemmelig prislapp på flere titalls millioner kroner.

16. PETTER NORTHUG TJENER IKKE MEST:

Med sin private Coop-avtale tjener Petter Northug minst ni millioner kroner i året fra 2014. Han har likevel et stykke igjen opp til snowboarder Shaun Whites inntekter. White (27) er ifølge amerikanske Forbes verdt over 120 millioner kroner. Hans nåværende inntekt er ikke kjent, men tidligere har halfpipe-esset tjent nær 40 millioner kroner i året. Noen av pengene har White brukt på å bygge en egen halfpipe hvor bare han får trene.

17. ...MEN NORTHUG ER MER OPPTATT AV Å VINNE ENN BISKOPEN:

For Petter Northug er nok ikke enig i det klassiske utsagnet «Det viktigste er ikke å vinne, men å delta». Det var ifølge NRK biskop Ethelbart Talbot fra Pennsylvania som sa dette først uten London-OL i 1908. Han uttalte følgende: «Det viktigste ved de olympiske leker er ikke å vinne, men å delta. Det vesentlige i livet er ikke å seire, men å kjempe redelig.» Det er ikke det eneste uttrykket som kommer fra OL-historien. Uttrykkene «Samling i bånn» og «Å hoppe etter Wirkola» er også uttrykk som stammer fra OL-historien.

18. OL FOREGÅR OFTEST I USA:

USA er nasjonen som flest ganger har arrangert olympiske vinterleker. Etter at det ble arrangert første gang i franske Chamonix i 1924, havnet det i amerikanske Lake Placid (1932), Squaw Valley (1960), Lake Placid (1980) og Salt Lake City (2002).

19. ... MEN VAR BEST PÅ LILLEHAMMER:

«De beste vinterlekene noensinne», mente IOC-president Juan Antonio Samaranch etter lekene på Lillehammer i 1994. Vi må bare anta at ingen av lekene etter 1994 har vært noe bedre. Norge tok flest medaljer under Lillehammer-OL, med totalt 26, men russerne tok en gullmedalje mer med sine 11 mot Norges 10.

20. ARNE SCHEIE HAR VÆRT MED TI GANGER:

Arne Scheie kalles ofte Arne «Ball», etter hans omfattende kunnskap om fotball. Men Arne Ball kan også sin vinteridrett, etter å ha vært på ti vinter-OL for NRK. Han var med første gang under lekene i Innsbruck i 1976. Kun John Herwig Carlsen har dekket flere vinterolympiader. Han har nemlig vært utsendt for NRK 11 ganger.

Du kan følge OL direkte i boksen under, dersom du leser BA i fullversjon.

Artikkeltags