For etter det som føltes som en endeløs lang tenkepause fra dommerne, kom resultatene. Og der sto 16-åringen fra Røldal øverst på listene. Sølvet i fjor var blitt til gull i år, i junior-VM i frikjøring i Andorra.

Første norske VM-gull

Dermed er ungjenten historisk. Medhus, som BA hadde på 3. plass i kåringen av fylkets idrettstalenter for 2015, er første norske verdensmester i frikjøring. Disiplinen går ut på å forsere en bratt fjellside, med klipper og andre hopp, med mest mulig stil.

Les mer: Medhus er fri som fuglen når hun kjører ned fjellsidene

– Ja, hun var nedi med armene på den første klippen, men hun hoppet høyere og hadde bedre flyt i kjøringen enn de andre, sier trener Pelle Gangeskar.

Men selv hadde ikke Medhus troen i det hele tatt etter at hun kom bakpå og nedi på det første store hoppet.

– Nei, der og da tenkte jeg at alt var ødelagt, og at det bare var å komme seg ned på best mulig måte, sier hun til BA.

Bildeserie

Sjekk Synnøve i svevet

 

– Vant på skiglede

Medhus gjennomførte altså med så mye stil at feilen ikke ble avgjørende. Selv trodde hun på fransk seier. For Illona Carlod kjørte akkurat samme linje som røldølen ned fjellet i Andorra, og hun kjørte bra teknisk. Men Medhus var altså råere på hoppene.

– Og så gjelder det å ikke nøle, kjøre med mest mulig flyt. Det gjorde jeg visst, sier hun.

Fakta

Synnøve Medhus.

16 år.

Fra Røldal.

Frikjører.

Går på skigymnas på Hovden, på jibbelinjen.

Gull i junior-VM i år, sølv i fjor.

– Dommerne brukte sikkert en halvtime etter at konkurransen var slutt på å komme med resultatene, og jeg hadde fortsatt ingen tro på noe gull. Da det ble offentliggjort, skjønte jeg ingenting. Absolutt ingenting, ler hun.

Les mer: BAs talentkåring 2015

– Jeg synes det er veldig kult at en kan vinne et VM på de kvalitetene Synnøve viste her. Det var andre som kjørte teknisk bedre, men hun hadde høyere «dropp» over kantene, og bedre flyt i kjøringen. Hun tør mye, det har hun med seg fra hun var liten. Så dette vant hun på ren skiglede, og det er jo det frikjøring handler om, sier Pelle Gangskar.