Bergen får historisk landskamp

Det norske landslaget i basket spilte i 1998 mot et amerikansk all star-lag i Haukelandshallen. Nå blir det ny landskamp her i byen.

Det norske landslaget i basket spilte i 1998 mot et amerikansk all star-lag i Haukelandshallen. Nå blir det ny landskamp her i byen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den første landskampen på norsk jord på 16 år legges hit. – Forbundet kontaktet oss. Det kunne vi ikke si nei til!

DEL

Norges herrelandslag i basketball spiller 2. og 3. september sine to første hjemmekamper siden 2002. Det blir historiske dobbeltoppgjør mot Island.

Kampene skal spilles i Frøya Arena her i Bergen. Byen har ikke vært vertskap for et norsk basketlandslag på herresiden siden 1998.

– Vi hev oss rundt og godtok invitasjonen. Dette er veldig spennende, og kjempegøy, sier Richard Bruvik, leder i BLNO-komitéen i Frøya Basket.

Vil fylle hallen

Planen er å få med seg eliteseriekonkurrentene Fyllingen og Gimle på gjennomføringen, selv om kampene definitivt skal gå i Frøya Arena. Der håper Bruvik å gjøre det samme som klubben gjorde da de holdt finalen i sluttspillet i fjor, da Gimle og Centrum trakk fullt hus: 1850 tilskuere presset seg inn i den nye hallen på Melkeplassen.

– Det er maks. Vi hadde ikke klart å presse inn én til. Det er akkurat slik vi vil ha det: Intimt, og masse trykk, sier Bruvik.

Norges Basketballforbund har ikke satset på et norsk landslag på 16 år. Det er nå tilbake, spesielt i anledning forbundets 50-årsjubileum. Basket-Norge håper nå å holde liv i landslaget, som skal trenes av den nåværende assistenttreneren for Angola (!), Mathias Eckhoff. Han er for øvrig en kjenning for den tidligere Ulriken-treneren Will Voigt, som hadde Eckhoff med seg i trenerteamet til Nigeria under sommer-OL i Rio i 2016.

Norge vil mest sannsynlig mangle noen nøkkelspillere, da de utenlandsbaserte spillerne neppe kan bli med. Det åpner for en del andre lokale spillere. Frøya-yndlingene Karamo Jawara (26) og Nikolas Kvåle Skouen (28) reiser muligens på nye eventyr, og blir i så fall ikke å se. Spillere som Arne Ingebrigtsen, Sigurd Lorange og Eivind Lamo er det imidlertid gode muligheter for.

– Fjær i hatten for oss

– Landskampene er en naturlig del av feiringen av forbundets 50-årsjubileum, og vi er veldig fornøyde med at islendingene sa ja til å møte oss, sier visepresident Tor Christian Bakken i forbundet.

– Island har svingt seg i internasjonal basketball de siste årene og vært med i de to siste EM-sluttspillene. Det er en fjær i hatten for norsk basket at de tar turen til Bergen for å møte oss, fortsetter Bakken.

Norges forrige offisielle hjemmelandskamp for menn var under nordisk mesterskap i Asker for 16 år siden. Også da var Island motstander. Det samme var de i Norges aller første landskamp i 1966.

Etter syv års fravær fra internasjonale kamper gjorde Norges herrelandslag tidligere i sommer comeback i EM for små nasjoner.

Artikkeltags