– Jeg ble med broren min på en trening for mange år siden, og har egentlig bare fortsatt fordi jeg trives med idretten, forteller Ruben Hoel.

Nå har broren sluttet, mens Ruben har blitt værende. Spillende trener på Bergen Handicapidrettslag, Hallstein Espelid, forteller at det er flere på laget som ikke er handikappet.

– Det blir en omvendt rekrutteringsprosess. Vi integrerer funksjonsfriske i en idrett for funksjonshemmede. Her kan alle som synes sporten ser gøy ut få være med, sier Espelid, som har 14 spillere på laget sitt. Tre av dem er funksjonsfriske.

– Ta med deg en kompis

Hallstein Espelid har holdt på med rullestolbasket for BHIL i 20 år, og mener at idretten skal være for alle.

– Greien er at det blir lettere å starte hvis man kan ta med seg en kompis. Selv om du er funksjonshemmet, så er ikke døren for å starte med en venn stengt, forklarer treneren.

 

Han synes mangfoldet av spillere med og uten funksjonshemning er kjekt.

– Det er jo litt gøy, da. Når vi spiller kamp kan tilskuerne våre få seg en overraskelse i det de ser at flere av spillerne bare reiser seg opp fra rullestolen etter kampen, sier han og ler.

Bortsett fra at man sitter i rullestol, så er forskjellene fra vanlig basket ganske små.

– Det eneste er at vi ofte låser hjulene på stolen for å skjerme ballen for motstanderen, forklarer Espelid.

– Men ellers er kurven like høyt oppe, banen like stor og nesten alle regler like.

Ulike poengklasser

Treneren i BHIL forteller at det heller ikke spiller noen rolle hvor stor funksjonshemning man har.

– I denne idretten er det egentlig litt som i golf. Man blir klassifisert, og deler spillerne inn etter et poengsystem. En funksjonsfrisk, eller en som ikke har funksjonshemning i overkroppen, får for eksempel fire og et halvt poeng, også er det lov til å ha så og så mange poeng totalt på banen, sier han.

Derfor kan det nesten være en fordel å ha større funksjonshemninger i rullestolbasket.

– Dette medfører at selv om man har en veldig sterk fysisk funksjonshemning, så ender man opp med å spille mye fordi man får en lav poengscore, forklarer Espelid videre.

– Blir man ordentlig god kan man leve av dette. Det er litt kult. Lykkes man, kan man for eksempel begynne å spille for Barcelona i Spania, sier Espelid og smiler.

BA-serie

Under Paralympics skal vi i BA-sporten ha fokus tilbudet for dem som vil drive med paraidrett i Bergen. Fra toppidrettsutøverne til lavterskeltilbud.

Tips oss gjerne på e-post: [email protected]