– Jeg har funnet min ekstreme måte å holde meg i form på. Alle bør finne sin måte for å holde seg i form. Å gå i fjellet kan være glimrende for noen, sier Haugen fra Nordfjordeid.

Han løp sitt første maraton i Drammen i 1984. I dag har han løpt 541 helmaraton rundt omkring i hele verden, noe som gjør ham til den nordmannen med desidert flest gjennomførte maraton. Hans eneste seier kom i Namsos i sitt maraton nummer 209.

– Det var litt av en opplevelse! Det var ikke all verden til deltakelse, men det var jo ikke min feil. På kvelden var det dans med Ole Ivars, DDE og nachspiel, mimrer Haugen.

Trener 90 km i uken

Nå løper 64-åringen omtrent 90 kilometer i uken. Så mye har han ikke trent siden slutten av 1990-tallet, men likevel har sesongstarten vært krevende. For tre uker siden i Trondheim deltok han med forkjølelse, og satte personlig rekord «feil vei» med tiden 6.47.05.

– Det er kanskje ikke å anbefale å løpe når man er forkjølet. Det ble mest gåing, medgir han.

– Var det aktuelt å ikke stille til start?

– Nei, jeg har en statistikk der jeg aldri har brutt et løp. Jeg var litt i stuss om jeg skulle reise, men det ble så jeg dro og fullførte.

Nå begynner forkjølelsen å slippe taket, mens optimismen kommer snikende. Forrige helg løp han på 4.12 i Florø. Nå er målet å stabilisere tidene under 4 timer.

– Forsiktig optimist

– Jeg er forsiktig optimist for løpet i Bergen. Det er en tøff løype hvor man skal to ganger i Fjellveien. I fjor hadde jeg to runder på 1.59 og kom i mål på 3.58,46, så hvis jeg får til noe lignende i år skal jeg være veldig fornøyd, sier Haugen.

Han trekker frem Bergen City Marathon som en god publikumsløype, men samtidig en tøff løype for løperne.

– Løpet har hatt en eksplosiv vekst. Det er en publikumsløype og stor stemning. Det blir attraktivt på den måten, sier Haugen, som trekker frem New York, London, Berlin og Jølster (!) som de beste arrangementene han har vært på.

– I Berlin sprang vi for første gang gjennom Brandenburger Tor i 1990. Det var spesielt, minnes Haugen.

Langt fra verdensrekord

Men selv om Haugen har gjennomført 541 flere maraton enn de fleste av oss, er han langt unna verdensrekorden. Tyske Christian Hottas har nemlig gjennomført 2446 maraton, ifølge World Megamarathon Ranking.

– Jeg blir en smågutt mot utlendingene. Jeg leder norgesstatistikken ganske suverent, men jeg tror vi må glemme Hottas, sier Haugen.

– Jeg har sagt at alle kan løpe en halvmaraton, og det tror jeg gjelder for maraton også. Vi skal ikke være så redd for den distansen, men å løpe så mange er veldig imponerende, sier Roger Gjelsvik i arrangørklubben.

Haugens tips

Her er Inge Asbjørn Haugen sine tips til deg som skal løpe maraton:

Treff med åpningsfarten! Et ordtak sier at et maraton starter ved tre mil. Det ideelle er to like runder, men da må man holde igjen i starten.

Spis og drikk det du gjør til vanlig.

Ofte har folk for mye klær. Hvis man småhutrer ved start, da er man passe kledd.

Få i deg drikke på drikkestasjonene. Du kan stjele sekunder ved å drikke samtidig som du løper.

Det å være sliten kan gå i bølger, så du kan komme deg over en slitsom periode.