Et stort ras har gått på E16, ved Bolstad mellom Kluftafjelltunnelen og Hyvingstunnelen. Det er allerede fastslått at veien vil bli stengt i lang tid.

Denne helgen er det anslått at minst 10.000 fra Bergen og omegn skulle ta seg inn til Voss Cup, hovedsakelig i bil og buss på E16.

–   Hadde dette raset hadde gått på fredag når folk skal til Voss-cup, ville det blitt en dødsulykke, for da står det biler i kø fra Trengereid til Voss, sier Laila Himle, leder for Aksjonsgruppen for ny E16 Bergen-Voss.

Hektisk for turneringsleder

Omkjøringsveien riksvei 7 gjennom Hardanger har langt ifra samme kapasitet som E16. Det kan by på utfordringer for de som skal på Voss-cup.

– Vi kan ikke gjøre noe annet enn å forholde oss til informasjonen vi får fra instansene som jobber med det. Vi har dialog med Vegvesenet, og jeg forfatter informasjon til alle deltakerlagene nå, forklarer turneringsleder Arne Førde til BA.

Og puster ut.

– Vi ser selvfølgelig at dette er en stor hendelse som vil påvirke oss også.

– Hvor mange forventer du i utgangspunktet inn fra Bergensområdet denne helgen?

– Vi har 7.500-8.000 registrert i vårt system, og så regner vi med en god del foreldre og familie også. Vi dobler folketallet her inne under Voss Cup, og nå som det er meldt knallvær antar vi over 10.000 inn fra Bergen og omegn.

– Ta dere god tid!

Sædalen IL var største klubb i fjor, og blir det i år også. 51 lag (!) skal inn – med privatbiler ...

– Jeg har nettopp fått vite om raset. Vi kommer til å oppfordre til tog og omkjøringen i Hardanger. Jeg kan tenke meg at det er helt krise for gjengen i Voss Cup nå, sier Sædalen-leder Kjartan Olsen til BA.

Det er påmeldt 600 spillere, ledere og trenere fra klubben. I tillegg kommer familie og venner, som skal inn til bygden i helgen. Olsen anslår at Sædalen vil bidra til minst 800 av de omtrent 10.000 innreisende.

– Selv om det kanskje blir litt mindre familiemedlemmer og så videre nå. Jeg har ikke barn med i år, så jeg får vel droppe turen inn selv. Jeg trenger ikke å bidra til kaoset ...

– Dere har ikke planer om buss eller andre løsninger?

– Nei, men vi får se om vi kan få til noe. Jeg regner med at Arne Førde og gjengen i Voss jobber på høygir nå, men det er utrolig kort varsel. Det eneste jeg vil understreke nå er at folk må ta seg god tid. Ikke stress, kjør hjemmefra tidlig. Det er en vanvittig dyrebar last man har i bilen, minner Olsen på.

NSB sitter rolig i kupeen

Det er fortsatt mulig å ta toget Bergen-Voss. Skinnene går i tunnel ved rasområdet, og rutetilbudet er onsdag formiddag oppe og går til vanlige tider etter at to togavganger ble forsinket som en følge av visitering av togtunnelen tidligere på onsdag.

NSBs pressekontakt Luv Eggebø opplyser til BA at de foreløpig ikke har bestemt seg for å utvide rutetilbudet.

– Vi vil følge situasjonen, men foreløpig ser vi an situasjonen fortløpende. Det er ennå bare onsdag, så vi får se an trykket på togene våre, sier Eggebø.

– Er det aktuelt å forsterke rutetilbudet?

– Det er vanskelig å svare på nå. Vi må bare se an, svarer hun.

Skal du uansett kjøre privat, så hold tungen rett i munnen nå: Hardanger er selvsagt den offisielle omkjøringsveien. Det kan også være muligheter å kjøre via Hamlagrø, fylkesvei 314 fra Dale til Bulken. E39 til Romarheim og ut på 569 til Mo, videre på fylkesvei 344 via Eksingedal, ned til Brekkhus og ut på E16 i Evanger igjen kan være en annen mulighet.