– Betyr mer for dem enn vi tror

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Utviklingshemmede fikk teste mange ulike idretter på Fana Stadion.

DEL

– Det er en fantastisk glede hos de utviklingshemmede. Jeg begynte å jobbe med velferd i 1974, og har alltid jobbet med mennesker, men gleden som jeg ser her har jeg aldri opplevd, sier Per Erik Nielsen.

LES FRA LEKENE I FJOR: Fikk sparre mot verdensmester

Han jobber med velferd i Sjøfartsdirektoratet, som sammen med Norges Idrettsforbund og Bergen kommune arrangerte Nordsjølekene for andre gang på onsdag. Nordsjølekene er en idrettsdag for utviklingshemmede på Fana Stadion.

– Betyr mer enn vi tror

– Å være med på idrett tror jeg betyr mye mer for dem enn vi tror. Det er viktig for den fysiske helsen, men vi ser ofte at det å ha et fellesskap og møte andre kanskje har større betydning enn bare at det er viktig å trene og holde seg i bevegelse. Fellesskap tror jeg er en viktig faktor, sier Thea Christiansen, som jobber med idrett for funksjonshemmede i Norges Idrettsforbund.

Ifølge Christiansen er det 9000 medlemmer i den organiserte idretten med en funksjonsnedsettelse.

– Det er et kjempestort potensial for å få flere med. Det er et tall vi ønsker å få høyere. Vi vet det er mange som ikke har fått informasjon om tilbudene som finnes, og vi må jobbe med at idrettslag kan starte tilbud. Vi har potensial for å bli større, og idrettsglede for alle er viktig, understreker Christiansen.

– Hva kan idrettslag, trenere og ledere gjøre for å legge bedre til rette?

– Ofte er det enkle ting som å være åpen for at funksjonshemmede kan være med. Noen har behov for litt ekstra hjelp, så noen sørger for å ha flere trenere for dem. Men det viktigste for idrettslagene er å være åpne for alle og at de kan idretten de driver med. For hvis man kan sin idrett godt, så blir man også flink til å tilrettelegge, sier hun.

– Kjempegøy!

Inkludert ledsagere og de frivillige var det nærmere 500 personer på Fana Stadion. De kunne velge mellom idretter som boccia, 60 meter, høydehopp, kickboksing, fotball og håndball. I tillegg var det musikk, og etter aktivitetene fikk de servert pølse med brød, frukt og drikke.

– Det er veldig bra at vi funksjonshemmede får lov å prøve oss. Målet mitt er å bli med på en idrett, men jeg har ikke kommet så langt ennå. Trening er viktig, sa Robin Wright til BA etter å ha kastet kule.

Like bortenfor kastet Remy Kristoffer Opheim Sundfjord bowling.

– Dette er kjempegøy! 60 meter var det gøyeste, sier han.

I mai hvert år arrangerer Sjøfartsdirektoratet en fotballturnering i Danmark. I forbindelse med turneringen samler de inn penger og har loddsalg, og de to siste årene har overskuddet fra fotballturneringen blitt brukt til å arrangere Nordsjølekene. 

– Dette er litt på siden av det Sjøfartsdirektoratet driver med, men det viser en fin giverglede fra sjøfolk til barn og unge. Dette blir noe større enn oss selv, sier Sverre Flatebø i Sjømannsidretten.

Artikkeltags