Nord-Amerika fikk VM i 2026

I 2026 skal kampen om fotballverdens gjeveste trofe gå i Nord-Amerika.

I 2026 skal kampen om fotballverdens gjeveste trofe gå i Nord-Amerika. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fotball-VM i 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det avgjorde det internasjonale fotballforbundet FIFA onsdag.

DEL

Avgjørelsen ble tatt i FIFA-kongressen i Moskva, der avstemmingen om hvem som skal arrangere fotball-VM i 2026 var siste punkt på agendaen.

En fellessøknad fra USA, Canada og Mexico konkurrerte mot Marokko om å bli VM-verter om åtte år.

114 milliarder

Etter at søkerlandene fra scenen gjorde sitt ytterste for å overbevise FIFA-delegatene, gikk fellessøknaden fra de tre landene seirende ut.

Ifølge søknaden skal brorparten av kampene gå i USA – inkludert alle kampene fra og med kvartfinalene. Mexico og Canada skal etter planen arrangere 10 kamper hver, mens USA skal stå for 60.

FIFA-president Gianni Infantino sa seg nøytral i saken, men har ikke lagt skjul på at han likte den felles søknaden, kjent som United 2026. Søknaden hadde en kostnadsramme på 114 milliarder kroner (14 milliarder dollar), ifølge en rapport fra FIFAs evalueringsgruppe.

Tallene var nærmest fordoblet når det gjaldt den marokkanske søknaden. Søknaden scoret dessuten svært dårlig i rapporten når gjelder den tekniske gjennomføringen.

«Drillos» og USA

USA og Mexico har arrangert VM-sluttspillet tidligere. USA i 1994 og Mexico både i 1970 og 1986.

Norge har gode minner fra mesterskap i Nord-Amerika. Det var til USA-VM i 94' at Egil «Drillo» Olsen og hans «Drillos» gjorde slutt på en 56 år lang norsk VM-tørke. Den gang møtte Norge Mexico, Irland og Italia i gruppespillet. Norge slo Mexico, men endte likevel sist i gruppen.

I VM-finalen i Los Angeles var Brasil sterkest i straffesparkkonkurransen mot Italia, og sikret sin fjerde VM-tittel foran 95.000 tilskuere.    

Artikkeltags