Gå til sidens hovedinnhold

Hvem har imponert så langt?

Artikkelen er over 3 år gammel

Tom Mangersnes tar for seg alt som har skjedd i første runde i gruppespillet.

Fotball-VM Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Første runde av årets VM i fotball er unnagjort. De harde fakta er at det er spilt 16 kamper, scoret 38 mål, delt ut ett direkte rødt kort (Sanchez, Colombia), 49 gule kort og blitt dømt ni straffespark.

Vi har sett at «Video Assistant Referee» (VAR) fungerer etter intensjonen, selv om det sikkert er de som mener det tar vekk noe av sjarmen med dommerens beslutning, at det noen ganger tar for lang tid før avgjørelsen kommer, eller at det benyttes for sjelden. Tre ganger har VAR blitt benyttet for å avgjøre at en situasjon fortjente straffespark. Selvsagt har det vært episoder utover dette hvor det kunne vært både dømt straffe direkte, eller vært benyttet VAR som hjelp til å yte angripende lag rettferdighet. Bruken vil bli diskutert i hele mesterskapet, på samme måte som andre nye regler har blitt tidligere.

Flere av de største forhåndsfavorittene unnlot å imponere i sin første kamp. Brasils 1-1 mot Sveits var deres første åpningskamp i et VM uten seier siden de spilte uavgjort mot Sverige i 1978. Brasil hadde både spillemessig overtak og nok muligheter til å vinne. Likevel, med så mange gode spillere, ventet vi mye mer av Neymar og co.

Tyskland ble kontret i senk mot Mexico og tapte 0-1. Sist Tyskland tapte en åpningskamp i VM, var i 1982 (1-2 mot Algerie). «Die Mannschaft» gikk da likevel til finalen, slik Argentina også gjorde i 1990 etter å ha tapt sin første kamp. Tyskerne håper nok heller på det, enn at de skal lide samme skjebne som tre av de siste fire tittelforsvarerne, som faktisk har røket ut i gruppespillet i påfølgende VM-sluttspill.

Argentina var overlegne mot Island i banespillet. Det var derimot stor forskjell mellom lagene på kvalitet og innlevelse i boksspillet, spillet foran eget og motstanders mål. De islandske vikingene ga alt, på samme måte som de fightet seg inn i hjertene våre i forrige EM. Og som kronen på verket, reddet Haldorsson straffesparket fra Leo Messi. Jeg vil påstå vi er litt rare her, vi nordmenn. Island hadde 127 vellykkede pasninger mot Argentinas 657. Og ballinnehavet var 28 prosent mot 72 prosent. Jeg tror aldri Norge noensinne under verken Drillo eller Semb var nede på tilsvarende tall, men likevel stemplet vi oss selv som kjedelige, destruktive og det ble et folkekrav om endring. Siden den gang har vi aldri vært i et sluttspill, mens vi nå trykker Island til vårt bryst.

Heller ikke Frankrike imponerte stort, men «Les Bleus» vant i motsetning til de tre førstnevnte. Det samme gjorde Belgia. At Frankrike har nok kvalitet med spillere som Pogba, Griezmann, Mbappe og Dembele er udiskutabelt, det samme med Belgias offensive skyts, med de Bruyne, Hazard, Lukaku og Mertens, som viste tidvis prov på gryende VM-form.

Så hvem har imponert? For meg har kampen Spania-Portugal fra 15. juni vært høydepunktet til nå i VM. Jeg vil påstå at vi i denne kampen fikk se VMs hittil beste lag, Spania, og VMs hittil beste enkeltspiller, Cristiano Ronaldo. Spania hadde et pasningsspill ingen andre har vært i nærheten hittil i VM. 737 pasninger, en presisjon på 93 prosent og spillet gikk fremover. Portugal hadde ikke samme andel ballinnehav, men kontringsspillet portugiserne presenterte var fra øverste hylle. At begge lag slapp inn tre mål, var ikke som følge av dårlig forsvarsspill, men av angrepsprestasjoner i verdensklasse. Signert Spania med en offensiv samhandling på skyhøyt nivå, signert Portugal med avgjørende bidrag fra Ronaldo. Dette gjør at jeg vil bli sjokkert om Iran eller Marokko i gruppe B kan hamle opp med disse.

Ellers har VMs første runde gitt oss noen forventninger om det som skal komme videre. Vertsnasjonen vant stort, selv om jeg tror den overbevisende 5-0 seieren var mer et uttrykk over Saudi Arabias svakheter enn at Russland er veldig sterke. England slo Tunisia knepent 2-1 etter en sjansebonanza som blir engelskmennenes bane om ikke Lingard og de andre scorer på åpenbare sjanser. Harry Kane får neppe like gode vilkår i motstanderens 16 meter mot bedre lag. Og det er verdt å sette et utropstegn ved Senegal. At laget har topp kvalitet på ferdigheter og fysikk visste vi, men dette laget var også godt organisert.

Når dette leses, er runde to av VM i gang. For oss som er litt mer enn middels interesserte, er dette himmelske dager. Balleluja!

Kommentarer til denne saken