Toppserien reduseres til ti lag

Sandviken og Arna-Bjørnar får færre konkurrenter - men etter planen tøffere konkurranse - i Toppserien.

Sandviken og Arna-Bjørnar får færre konkurrenter - men etter planen tøffere konkurranse - i Toppserien. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Toppserien reduseres fra 12 til 10 lag fra sesongen 2020, og det innføres sluttspill. – NFF har en jobb med å levere på alt skrytet de har kommet med i dag, sier Pål Hansen i Sandviken.

DEL

Et forslag fra Kaupanger om å utsette forslaget til neste år ble klart nedstemt på fotballtinget lørdag. Forslaget om å redusere antall lag ble deretter vedtatt med 186 mot 40 stemmer.

– Vi ønsker at norsk kvinnefotball skal være blant de beste også i fremtiden, og da er det nødvendig å ta i bruk kraftige virkemidler. Vi vil ha konkurransedyktige klubber på høyeste nivå internasjonalt, og Toppserien skal være en arena for utvikling av internasjonale spillere, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Innfører sluttspill

Det innføres også sluttspill i Toppserien, blant annet for å få flere viktige kamper. Etter dobbel serie blir det sluttspill om seriemesterskapet mellom de fire beste, totalt seks runder der grunnserievinneren starter med seks poeng, toeren med fire og treeren med to.

De seks nederste i grunnserien spiller enkel serie med de to beste i 1. divisjons grunnserie, og de to nederste må spille i 1. divisjon sesongen etter.

Lag nummer seks spiller kvalifisering om plass i Toppserien mot vinneren av sluttspillet i 1. divisjon.

Slik er reaksjonene

Sandviken har tidligere uttalt seg kritiske til å kutte antall lag i Toppserien. Styreleder Pål Hansen har følgende kommentar til vedtaket:

– Det har vært mye god jobbing fra forbundet sin side. Det er mye fantastisk som loves av NFF, så nå blir det stilt forventninger til det fremover, sier Hansen.

Sandviken ønsket at saken skulle utsettes et år, men aksepterer flertallets beslutning.

– Sluttspillet har vært diskutert blant mange klubber. Vi er usikker på om vi får betalt i de ønskede effektene som vi ble presentert. Det blir noen pedagogiske utfordringer med å forklare det kommersielle markedet og publikum hva som foregår, sier Hansen.

– Spennende med sluttspill!

Synnøve Tverlid - leder i Toppfotball Kvinner - er veldig positiv.

– Det blir kjempespennende med sluttspill i fotball, der man helst ikke vil forandre på noe. Det blir veldig spesielt.

– Nå er dette besluttet, og da er det bare én ting å gjøre for oss som organisasjon: Å levere på det, sier Tverlid.

Også 1. divisjon kuttes til ti lag. Jostein Nesse representerer 1. divisjonsklubben Åsane på fotballtinget.

– Vi stemte mot forslaget. Ikke fordi vi er negativ til innholdet, men vi mener 2. divisjon blir vanvittig bred med 67 lag. Det står ikke i forhold til 10 lag i 1. divisjon.

– Men vedtaket er gjort, så vi må bare se positivt og gjøre det best mulig, sier Nesse.

Endret forslaget

Forbundsstyret gjorde noen endringer på sitt opprinnelige forslag. Endringene gikk på hvordan sluttspillet skulle gjennomføres. 

– Det var det mange som reagerte på. Det er brukt ett år på Espelund-utvalget, og så fikk vi ett døgn på å svelge et nytt forslag, sier Nesse, som ifølge VG uttalte at «det ikke passer i en demokratisk organisasjon som NFF».

– Det ble litt hektisk og kaotisk da endringsforslaget kom så seint, men vi fikk rodd det i land. Det er bra det ble avgjort, mener Tverlid.

Artikkeltags