En seier for kompetansen

Reservekeeper Knut Løseth ledet an i feiringen da Åsane hadde sikret plassen i 1. divisjon.

Reservekeeper Knut Løseth ledet an i feiringen da Åsane hadde sikret plassen i 1. divisjon. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Åsane berget plassen med et nødskrik. Det var en seier for både bergensfotballen og for fagkompetanse.

DEL

KommentarDet ble til slutt tilfeldighetene som ble avgjørende da Åsane berget plassen i 1. divisjon, men gjennom året har de oransje gjort veldig mye rett for i det hele tatt kunne «overleve».

Før sesongstart var det få som trodde at Kjetil Knutsen og hans mannskap skulle beholde plassen. De var et lag med en del gode spillere, men stallen var tynn og budsjettet enda tynnere. Klubben var også klar på sin egen strategi: De skulle satse på lokale spillere, og det har de gjort gjennom hele sesongen. I kampen mot Hønefoss var det kun to spillere i startoppstillingen som ikke var fra Hordaland.

Det ble ikke gjort store forandringer i spillergruppen etter opprykket, men klubben valgte å bruke penger på å få inn Morten Kalvenes som assistenttrener. Han kom fra jobben som hovedtrener i Arna-Bjørnar i ni sesonger, og hadde hatt sterke resultater med unge lag.

Kalvenes hadde vært med på utvikle både landslagsspillere og skaffe medaljer. Kvinnefotball har åpenbart ingen stor stjerne hos ledere i herrefotballen, ellers hadde Kalvenes hatt langt flere tilbud enn han fikk. Heldigvis for Åsane ble han oversett.

De fikk seg et trenerteam med sterk faglig kompetanse. Klubben har også hatt Trond Bjørndal som sportslig leder i flere sesonger. Han har både spiller- og trenererfaring fra toppnivå.

Selv om laget var godt i 2014-sesongen, var ikke klubben rustet for et opprykk. Så fikk de Roald Bruun-Hanssen inn i administrasjonen. I Brann ble han kastet på dør etter nedrykket, men i Åsane roses han opp i skyene for jobben han har gjort denne sesongen med å profesjonalisere klubben.

De oransje beholdt flyten fra opprykkssesongen inn i starten av denne sesongen, men så ble det bråstopp. Men i stedet for å jakte på nye spillere for store summer, valgte Åsane igjen å satse kompetanse og lokale krefter.

Jakob Glesnes og Geir André Herrem ble hentet på lån fra Fyllingsdalen. To spillere som ikke hadde fått ut sitt beste denne sesongen, men som de fleste mente hadde stort potensial. De to har blomstret og vært viktige spillere for Åsane denne høsten.

Samtidig som de to kom inn har også Åsane hatt et samarbeid med Olympiatoppens coach Michael Jørgensen. Mannen som var med på å trene Trude Gundersen til sølv i taekwondo under OL i Sydney, har jobbet gratis for Åsane med mental trening. Både inn mot spillerne, men også inn mot trenerteamet. Kjetil Knutsen sier det best selv: «Det er ikke noe vits i at spillerne utvikler seg, hvis ikke trenerne også gjør det».

Det er den jakten på kompetanse, og ledere som tar rette valg, som gjør at jeg har troen på prosjektet Åsane. Det kan bli noe varig. Selv om det var en tilfeldighet som reddet dem denne sesongen. Neste sesong er klubben enda bedre forberedt på hva som venter dem, og forhåpentligvis har de enda flere av de lokale spillerne som ikke kommer inn på Brann funnet ut at Åsane er plassen for å utvikle seg videre.

Jeg tror nemlig ikke at Brann-opprykket åpner for andre spillere inn på Stadion enn de som blir kjøpt inn. Det er vanskelig å se noen i lokalfotballen her i byen som kan gå inn og styrke Brann i eliteserien. Åsane kan være plassen som utvikler lokale spillere til å bli det i fremtiden.

Brann avsluttet sesongen med å skuffe 15 000 tilskuere med å tape for Hødd. Nok et bevis på at rødtrøyene neppe blir å finne i toppkampen av eliteserien neste sesong.

Nest-Sotra avsluttet med det sterkeste resultatet, isolert sett, av de lokale lagene. Det bar rett ned uansett. Strilene forsøkte å redde seg med spillerkjøp, og selv om ingen av sommerens forsterkninger var fiaskoer, var de heller ikke løsningen. Hadde man gjort det samme som i Åsane, er det ikke sikkert at de hadde vært et 2. divisjonslag nå. For kompetanse både hos ledere og trenere kan få tilfeldighetene til å tippe rett vei.

Artikkeltags