Alt ligger til rette for en fotballfest mellom nabolandene

Humøret er på topp hos franskmannen Thierry Henry (t.v.) og Romelu Lukaku før VM-semifinalen mot Frankrike i tirsdag. Henry er med i det belgiske trenerapparatet. (Foto: NTB scanpix)

Humøret er på topp hos franskmannen Thierry Henry (t.v.) og Romelu Lukaku før VM-semifinalen mot Frankrike i tirsdag. Henry er med i det belgiske trenerapparatet. (Foto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

BAs VM-spaltist tror på offensiv festfotball i tirsdagens semifinale mellom Frankrike og Belgia.

DEL

SpaltistFredag 6. juli ble resultatene Europa 2, Sør Amerika 0. Frankrike slo ut Uruguay, Belgia slo ut Brasil. Dermed var vi allerede fredag sikret at det blir en europeisk verdensmester i Russland. Det var egentlig ingen overraskelse. Ikke har siden en purung Pelè og Brasil vant finalen i Sverige i 1958, har et land fra en annen verdensdel har vunnet et VM i Europa. Brasils tap mot Belgia, sørget også for at vi for første gang i VM-historien har semifinaler uten minst ett av lagene Brasil, Argentina og Tyskland. De tre lagene forsvant for øvrig ut av VM på samme arena, i Kazan.

Frankrikes seier mot et Uruguay uten Edinson Cavani var ikke så overraskende. Det var egentlig ikke overraskende at Belgia slo ut Brasil heller, men det har alltid vært noe ekstra å være laget som slår ut brasilianerne. Siden Brasil vant i 2002, har de i tur og orden blitt slått ut av europeiske lag. Tre kvartfinaler inkludert årets, og semifinalesjokket mot Tyskland (1–7) i forrige VM, er fasit for brasilianerne i de fire siste verdensmesterskapene.

Dermed fikk vi semifinale mellom naboene Frankrike og Belgia. Spesielt nok, kanskje aller mest spesielt for den franske fotballegenden og ikonet, Thierry Henry, som er assistentmanager for Belgia. Men hvilket lag er favoritt i tirsdagens semifinale?

Jeg syns Frankrike har VMs sterkeste tropp. Samtidig, slik jeg har sett Frankrike til nå, har de ikke på noen måte vært «outstanding». De har likevel gjort nok til å passere hvert eneste hinder. Fra de møtte Australia i gruppespillet, og frem til og med kvartfinalen mot Uruguay.

I møtet Argentina i åttendedelsfinalen måtte franskmennene vise evne til å slå ut en stormakt, og de gjorde det. I kvartfinalen mot Uruguay, måtte de vise at det hadde nok tempo, kvalitet og kløkt til å bryte ned det ekstremt velorganiserte uruguayanske forsvaret, og de klarte det. Didier Deschamps har loset laget sitt med stø kurs, på en måte som minner mye om da «Les Bleus» tok seg til finalen i forrige EM. Da slo de aldri på alle sylindrene, og endte da opp med å tape finalen mot Portugal. Jeg ønsker å se det franske lagets egentlige prestasjonsnivå. Det jeg ikke tror vi har sett det ennå. Vi har sett enkeltspillere skinne, kanskje særlig Kulian Mbappe og Antoine Griezmann. I tillegg har N´golo Kantè brukt banene i Russland til å bevise at han er verdens beste «jordfreser»: En spiller som ikke er så synlig, men som løper, takler og balanserer for lagets offensive krefter, og vinner ballen tilbake. Dermed kan midtbanemakker Paul Pogba støtte oppunder angrepet.

Jeg tror Kantè blir ekstremt viktig mot Belgia. Brasil mistet Casemiro med karantene før kvartfinalen mot Belgia, og erstatteren Fernandinho var ikke i nærheten av å hindre Belgias kontringsspill med Kevin De Bruyne i spissen. For at det franske laget skal fungere optimalt, må også midtspissen fungere. Olivier Giroud har ikke levert til nå. Han har syv avslutninger, og ingen scoringer på de fire siste kampene han har startet. Jeg tror enten han eller en annen midtspiss må opp på et annet nivå for at Frankrike skal gå til finalen. På en annen side, da Frankrike ble verdensmestre i 1998, spilte midtspissen Stephanè Guivarch 268 minutter uten å score.

Det belgiske lagets prestasjon mot Brasil var massiv. «De røde djevlene» spilte med lynraske kontinger, anført av Eden Hazard, Romelu Lukaku og ikke minst Kevin De Bruyne. Dessuten leverte belgierne godt forsvarsspill mot Brasil, noe jeg har satt spørsmålstegn ved hittil i VM.

Mye av det gode forsvarsspillet er takket være Thibaut Courtois bakerst. Foruten de første 60 minuttene mot Japan i åttendedelsfinalen, hvor de lå under 0-2, har de vært imponerende. Når det er sagt, måten de kom tilbake og snudde til 3–2 mot Japan, var ikke mindre strålende.

Belgia har vunnet alle sine kamper hittil i VM i ordinær tid. Det er sterkt. Like sterkt er det at laget har scoret 14 mål, flest av alle lagene. Dessuten har det belgiske laget hatt ni forskjellige målscorere. Det er flest, det også. Belgia spiller en offensiv 1-3-4-3 formasjon, og landslagssjef Roberto Martínez har vært tro mot dette uansett hvem de har spilt mot. Ofte blir lag i denne formasjonen tvunget til å bli dype med kantspillerne sine. Spesielt hvis motstanderen benytter offensive vinger. Jeg er spent på hvordan Belgia løser Mbappe, uten at dette går utover den offensive slagkraften. Det blir i så fall Nacer Chadli som får en annerledes rolle enn han hadde for eksempel mot Brasil, som forsøkte å presse det meste gjennom i midten av banen.

Alt ligger til rette for en fotballfest mellom nabolandene. Begge lagene var også i semifinalen i VM i 1986. Da tapte Belgia mot Maradonas Argentina, mens Frankrike tapte mot Vest-Tyskland. Bronsefinalen mellom dem endte 4–2 til Frankrike. Siden den gang har lagene møttes fire ganger. Fire privatkamper. Den siste for tre år siden, da Belgia vant 4–3 på Stade de France i Paris. Med tanke på det offensive skytset, og den offensive mentaliteten disse to lagene har, vil det overraske meg voldsomt om vi får en sjanse- og målfattig affære.

Artikkeltags