Dans, James! Dans!

James Rodríguez (t.v.) feiret med dans etter sitt andre mål i åttedelsfinalen mot Uruguay i sist VM. (Arkivfoto: NTB scanpix)

James Rodríguez (t.v.) feiret med dans etter sitt andre mål i åttedelsfinalen mot Uruguay i sist VM. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

James Rodríguez er klar til å by opp til dans igjen.

DEL

KommentarColombias 26 år gamle midtbanespiller scoret seks mål, ble toppscorer og danset seg inn i hjertene til alle som er glade i fotball forrige VM. Kanskje med unntak uruguayanske fans, da. Den første av hans to scoringer mot Uruguay i åttendedelsfinalen, er en av de flotteste scoringene som noensinne er scoret i et VM-sluttspill. Skjønt, fine mål er en smakssak, knyttet til hvem man liker og heier på. Dansetrinnene fra James og det colombianske laget etterpå, tror jeg ingen når opp til.

Det har blitt danset i VM før. Roger Millas dans med cornerflagget etter den avgjørende scoringen mot nettopp Colombia i åttedelsfinalen i 1990. Hvem glemmer vel Bebeto og Romarios «vuggedans», som hyllest til Bebetos nyfødte etter hans scoring i kvartfinalen mot Nederland i 1994? Ei heller Papa Bouba Diop og Senegals dans rundt målscorer Diops trøye etter den avgjørende scoringen i åpningskampen mot Frankrike i 2002. Og når man er inne på dans i VM, må man ta med Tshabalala og sørafrikanernes gledesdans til ære for Afrika og vuvuzelaene i åpningskampen i 2010.

Jeg vil påstå at dersom akrobatikk også er dans, så er Julius Agahowas flikkflakker etter scoringen for Nigeria mot Sverige i 2002 den definitivt beste singelprestasjon i dans i VM-historien. Jeg må innrømme at jeg er på glattisen i min vurdering av kvalitet i dans som uttrykksform. Likevel; koreografien, energien og helheten som kom til uttrykk i James Rodríguez og det colombianske lagets dansefeiringer i 2014, overgår dem alle.

Colombia var et av de mest imponerende lagene i VM i 2014. Da spilte også «Los Cafeteros» uten sin da største stjerne Radamel Falcao. 32-åringen har vært i bra slag for Monaco denne sesongen, og scoret 26 mål samlet i alle turneringer for den franske sølvvinneren. James Rodríguez har endelig funnet seg til rette hos de tyske mesterne Bayern München, etter å ha spilt fjerdefiolin i Real Madrid i to sesonger. Og den tredje offensive nøkkelspilleren, Juan Cuadrado (30), har levert 10 assists og 5 scoringer på 27 Serie A- og Mesterliga-kamper for Juventus. Alle er fire år eldre enn i forrige sluttspill, og Colombia kommer garantert til å skape sjanser – og scoringer.

Det store spørsmålet er den defensive kvaliteten foran keeper David Ospina, men også her ser Colombia sterkere ut sammenlignet med 2014-laget. Cristián Zapata spiller for AC Milan, Davinson Sánchez har levert en god debutsesong i Premier League for Tottenham og det er knyttet forventninger til Barcelonas Yerry Mina. Det samme er det til Boca Juniors-spilleren Wilmar Barrios, som ser ut til å være jaget av de største klubbene i Europa.

Manager for Colombia er José Pékerman (69). Argentineren, med ikke mindre enn tre VM titler for Messi & Co. i U20 VM, har vært Colombias sjef siden 2012. I sitt første VM med «Los Cafeteros» røk Colombia ut i kvartfinalen etter en jevn, spennende og intens kamp mot vertsnasjonen Brasil.

I 1990 lot vi oss sjarmere av keeper René Higuitas påfunn utenfor egen 16 meter, og midtbanestrategen Carlos Valderramas teknikk og ikke minst hårsveis. I 1994 var det lite annet enn tjuvtriks og filming. Colombia ser styrket ut fra laget som tidvis var en fryd å se på i forrige VM, og jeg tror vi kan forvente oss enda mer i årets VM. Teppet har falt og alt er klart. Dans, James, dans!

Artikkeltags