Dødballer kan gi Henderson hevn, og ta fotballen hjem

Luca Mordric og Jordan Henderson møttes da Real Madrid møtte Liverpool i Mesterligaens finale. Den gangen var det kroaten som kunne juble, men statistisk sett ligger engelskmennene best an til å ta seg til en VM-finale. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Luca Mordric og Jordan Henderson møttes da Real Madrid møtte Liverpool i Mesterligaens finale. Den gangen var det kroaten som kunne juble, men statistisk sett ligger engelskmennene best an til å ta seg til en VM-finale. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Dette er dødballenes VM, og derfor kan det også bli Englands mesterskap.

DEL

SpaltistI gruppespillet var det rekord i antall dødballmål, og i kvartfinalene ble fem av elleve mål scoret på dødball. 67 scoringer av 158 mål er kommet på dødball. Senest i tirsdagens semifinale mellom Frankrike og Belgia.

Jeg har tidligere i denne spalten fortalt om mitt forhold til England. Laget ingen hadde store forhåpninger til, er overraskende klare for semifinale. Det er bare den andre semifinalen siden de ble verdensmestre i 1966. Da er det ikke rart fotballens hjemland plutselig, og helt uventet, står på hodet i disse dager og synger på Baddel og Skinners fantastiske låt fra 1996, «Football's coming home».

Men kan den det? Siden 1966 og frem til årets VM startet, hadde England scoret fire VM-mål på cornere. I årets mesterskap har Gareth Southgates lag allerede scoret fire av lagets elleve mål på cornere. Av de elleve målene, har åtte kommet på dødballer. Dette er sammen med Uruguay flest av lagene som har scoret mer enn tre mål i turneringen.

Mye av æren tilskriver England-manager Southgate til sin angrepstrener Allan Russell. Sammen med Southgate og assistent Steve Holland, har han studert hvordan de amerikanske ballidrettene basketball og amerikansk fotball bygger opp trekk for å skape fordel i tette situasjoner, utnytte spisskompetanse i eget lag og ikke minst om forberedelse. Hittil har arbeidet båret frukter. Fra «kjærlighetstogene» England stiller opp på cornere og frispark, til effektivitet på straffer. Alt er jobbet med til minste detalj. Engelskmennene har vist variasjon i dødballscoringer, med fire cornere, tre straffespark og et frisparkmål. Det eneste som mangler er at man scorer på et kast eller et direkte frispark.

England har derimot ikke har vært kreative nok i åpent spill. En heldig flikk fra Kane og et Lingard-skudd mot elendige Panama, samt en Alli-heading mot Sverige, er de tre spillemålene England har levert.

FAKTA

Inhabil og anglofil som jeg er før denne kampen, lekte jeg med tallmaterialet fra årets og tidligere VM tilbake til 1998. Med mest fokus på England og Kroatia, men også scoringstyper og typer av innslupne mål, formidlet jeg dette til min kamerat Christian Pettersson (tidligere Norheimsund, Askøy FK og Øystese), som jobber som statistiker. Han kom frem til følgende sannsynlighetsoversikt for utfallet av semifinalen.

England Kroatia, og sannsynlighet for:

Dødballmål: 67 %

Spillemål: 33 %

Dødballmål England: 83 %

Dødballmål Kroatia: 17 %

Spillemål England: 25 %

Spillemål Kroatia: 25 %

Mål til England: 64 %

Mål til Kroatia: 36 %

1-0: 32 %

0-1: 18 %

2-0: 20 %

1-1: 23 %

0-2: 7 %

Engelsk seier: 52 %

Uavgjort: 23 %

Kroatisk serier: 25 %

England til finale: 64 %

Kroatia til finale: 36 %

England har vokst i 3-1-4-2-formasjonen gjennom VM, og prestasjonen mot Sverige var det kvalitet over. Kane er i knallform, og går foran som leder. Ingen spillere vinner flere dueller enn midtstopper Harry Maguire, og keeper Jordan Pickford har vist seg å være en potensiell matchvinner bakerst. England hylles i egne medier, og kan angripe semifinalen uten noe å tape. Laget har allerede skrevet seg inn i historiebøkene som det første engelske laget som vant en straffesparkkonkurranse i et VM.

Motstander i onsdag kveld er Kroatia, som på sin side har tatt seg til semifinale ved å beseire Danmark og Russland i dramatiske straffesparkkonkurranser. Kroatia er det første laget siden Argentina i 1990 som har vunnet to kamper på rad etter straffer. Kroatene vil mønstre sine stjerner i en 4-2-3-1-formasjon. I 1998 var Kroatia også i semifinale, og tapte 1-2 mot verdensmester Frankrike. Davor Suker, Zvonomir Boban og Robert Proscinecki-generasjonen var erfarne, og returnerte til Kroatia med bronse. Dagens generasjon er også erfarne. Ivan Rakitic (Barcelona), Luka Modric (Real Madrid) og Mario Mandzukic (Juventus) er alle over 30-år, og gir dessuten laget en offensiv slagkraft som virkelig vil sette England på prøve. I de bakre rekker, har den ustabile Liverpool-stopperen Dejan Lovren vært stabil! Keeperen Ivan Subasic har vært en gigant, og er den burvokteren i VM med høyest redningsprosent. Dessuten har han reddet fire av ti i straffesparkkonkurransene i VM.

Luka Modric er nøkkelspiller nummer én. Han er kreativ og dikterer tempoet i kroatenes spill, og sentral på en midtbane som er kroatenes definitive styrke. Men tar motstanderen for mye hensyn til ham, tar makker Rakitic raskt dirigentrollen.

Kroatia har hatt ballen mest i alle sine kamper, med unntak av kampen mot Argentina (3-0 seier). England spiller med offensive indreløpere, Dele Alli og Jesse Lingard, og sender vingbackene Ashley Young og Kieran Trippier opp i angrep. Dermed står midtbaneankeret Jordan Henderson og de tre midtstopperne Walker, Stones og Maguire ofte alene bak. Det kan gi store rom for Kroatias gode midtbanespillere til å fóre sterke Mario Mandzukic og Ivan Perisic i front.

Våger kroatene la engelskmennene angripe med sitt skyts, og sjanse på å utnytte rommene de avgir – eller vil engelskmennene på denne måten ta kroatene? Eller vil kroatenes ballinnehav gjøre England dype, slik at ikke Harry Kane og spissmakkeren får støtte tidlig nok når England angriper? Dette blir en nøkkelfaktor sammen med dødballene. Kroatene har sluppet inn fire mål i dette VM, tre av dem på dødballer. «Vi vet England er gode på dødball, og vi må jobbe med dette før semifinalen», uttalte Kroatia-stjernen Luka Modric etter det ble klart av Kroatia skal opp mot England.

Artikkeltags