Gå til sidens hovedinnhold

Ellevilt da Belgia slo Japan

Artikkelen er over 3 år gammel

Belgia lå under 0-2 mot Japan, men kjempet seg tilbake og vant 3-2 i en høydramatisk åttedelsfinale i Russland.

Det så ut til å gå mot en belgisk blåmandag mot Japan, men Nacer Chadli ville det annerledes. Fire minutter på overtid sendte han Belgia til kvartfinale.

Japan sjokkerte ikke bare Belgia, men en hel fotballverden da de scoret to mål på fire minutter kort tid etter hvilen.

Først satte Genki Haraguchi ballen forbi Belgias sisteskanse Thibaut Courtois, etter å et flott gjennomspill fra Gaku Shibasaki. Så skjøt Takashi Inui fra 20 meter, og da hjalp det ikke at den neste to meter lange keeperen strakte seg så lang han var. Plutselig sto det 2-0 til Japan. Klokken viste 52 minutter, og Belgia var i trøbbel.

Før det hadde Courtois omtrent vært arbeidsledig mellom stengene.

Mellom Japans mål hadde Eden Hazard rukket å dunke ballen i stolpen på motsatt side av banen.

Yppet seg

Japan yppet seg et par ganger i første omgang, men stort sett var det Belgia som var i angrep.

Kevin De Bruyne og Axel Witsel foret Hazard og Lukaku med baller, spissene skjøt og skjøt, men ingen av forsøkene gikk forbi Eiji Kawashima i det japanske målet.

Bak ryddet Vincent Kompany, Toby Alderweireld og Jan Vertonghen stort sett unna det som kom. Unntaket var da Belgias sisteskanse Thibaut Courtois holdt på å rote ballen inn i eget mål. I et forsøk på å plukke opp ballen smatt ballen mellom føttene på keeperen, som fikk kastet seg rundt å fanget ballen før den passerte streken.

Før det var en løs heading fra Takashi Inui det nærmeste Japan hadde vært en målsjanse. Men det var i første omgang, annen omgang ble annerledes.

Misbrukte kjempesjanse

Etter Japans to mål, misbrukte Romelu Lukaku en kjempesjanse da han stanget ballen utenfor mål med en halv time igjen å spille.

Flere ganger spilte Belgia seg til store målsjanser, men en blanding av heroisk forsvarsspill og belgisk udyktighet sørget for at Japan ledet med to mål da det sto 68 minutter.

Minuttet senere var det «game on». Fra hjørnet av sekstenmeteren headet Vertonghen ballen tilbake i feltet. Det virket som en evighet da ballen til slutt falt ned i nettet bak Eiji Kawashima.

Fem minutter senere skulle Belgia få betalt for å ha byttet inn Marouane Fellaini. Fra venstre sendte Hazard ballen inn i feltet. Der var det ingen japanere som kunne matche 194 centimeter høye Fellaini i luften, og lagene var like langt.

Presset på

Belgia presset på, mens Japan hadde mer enn nok med å holde unna. Den ene belgiske sjansen etter den andre ble brent, mens Japan fikk sine muligheter de siste minuttene. Fire minutter på overtid skulle det bli Begias andre innbytter som avgjorde kampen.

En kontring i sluttsekundene endte med at Nacer Chadli sendte Belgia til kvartfinalen.

Japan, som aldri tidligere har tatt seg forbi en åttedelsfinale i VM, måtte se at det heller ikke gikk på det sjette forsøket. Tre ganger har de røket i gruppespillet, mens de har gått ut i åttendedelsfinalen både i 2002, 2010 og nå i Russland.

Dermed blir det Romelu Lukaku mot Neymar, De Bruyne mot Philippe Coutinho i kvartfinalen, etter at Brasil tidligere på kvelden hadde beseiret Mexico 2-0.

Kommentarer til denne saken