Er dette Messis arvtaker?

Mot Argentina fremviste Kylian Mbappé (19) en fart og en teknikk som kan gjøre ham til den neste virkelige store superstjernen, skriver BAs VM-kommentator Tom Mangersnes. (Foto: NTB scanpix)

Mot Argentina fremviste Kylian Mbappé (19) en fart og en teknikk som kan gjøre ham til den neste virkelige store superstjernen, skriver BAs VM-kommentator Tom Mangersnes. (Foto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Årets VM kan gi oss en indikasjon på hvem som blir de neste store etter Messi og Ronaldo. Stjerneskuddet Kylian Mbappé (19) peker seg særlig ut.

DEL

SpaltistDet startet med 32 nasjoner 15. juni. Nå er kun åtte nasjoner tilbake: Seks europeiske og to Sør-Amerikanske. Dermed fikk vi heller ikke i årets VM oppleve at en nasjon fra noe annet kontinent enn Europa og Sør-Amerika blir verdensmester.

Vi har Sverige med videre. Dessverre tapte Åge Hareide og Danmark på verst tenkelige vis i straffesparkkonkurranse.

Åttendedelsfinalene ble akkurat så dramatiske som vi kunne håpe på. Hele 24 mål ble scoret, og tre av kampene ble avgjort på straffesparkkonkurranse. For meg er det særlig fem ting som står igjen etter åttendedelsfinalene.

Pasninger er ikke alt. Spania røk ut etter å ha tapt straffesparkkonkurransen mot vertsnasjonen Russland. Spania satte faktisk ny rekord i VM-historien med over 1000 pasninger i denne kampen. Likevel ble det én scoring, og til og med på dødball. Til tider så pasningsspillet ut som et mål i seg selv, ikke et virkemiddel for å komme til sjanser og scoringer. Altfor ofte ble det spilt på tvers og bakover, sjelden fremover. Russland klarte å stå imot, og fikk straffesparkkonkurranse.

Det lønner seg å være positiv. Det var 30 sekunder igjen av tilleggstiden da Belgias keeper Thibaut Courtois fanget ballen etter et japansk hjørnespark. De fleste keepere ville da hold ballen i sikkert grep, og la noen sekunder gå. Courtois satte lynraskt i gang Kevin De Bruyne som førte ballen i stor fart nesten over hele banen- Det ble til en kontring som Nacer Chadli ekspederte i mål sekunder senere. Ja, Japan var kanskje ukloke da de gikk «all in» på den corneren, men Belgias kontring var et kunstverk. Kampen mellom Belgia og Japan var en klassiker, en klassiker i «positiv fotball».

Dette VM er nå uten verdens kanskje to største stjerner, Lionel Messi (31) og Cristiano Ronaldo (33). To spillere som har dominert i over ett tiår. Alderen til de to, gjør at avslutningen av dette VM kan gi oss en indikasjon på hvem som blir de neste. Harry Kanes mål og lederskap gjør ham til en kandidat. Neymars fotballkvaliteter er velkjente. Men kanskje er det Frankrikes 19 år gamle stjerneskudd Kylian Mbappé som er mest spennende?

Mot Argentina var det han som ble felt forut for straffen som Griezmann scoret 1–0 på. På stillingen 2–2 var det Mbappé som sikret den franske seieren med sin 3–2 og 4–2 scoring. Det var en oppvisning i fart og teknikk som kan gjøre ham til den neste virkelige store superstjernen. For øvrig gjorde disse to målene ham til den første tenåringen som har scoret to mål i en sluttspillkamp siden Pele (17) gjorde det samme i finalen i 1958.

Argentina flørtet med «fotballkatastofe» i gruppespillet, og selv om en øynet et visst håp om forbedring etter seieren mot Nigeria, ble det ikke godt nok. Frankrike gjorde Argentinas svakheter altfor synlige. Dessuten virket Lionel Messi ute av slag. Argentina var rett og slett ikke gode nok til å vinne VM! En god spiller kan bære et lag, det har vi sett i VM-historien, men mot de beste vil slike lag få trøbbel i dagens fotball. Vi så delvis det samme med Portugal og Ronaldo. De var ikke gode nok.

Jeg vil påstå at alle de åtte kvartfinalistene er gode lag. Ja, selvsagt har de gode enkeltspillere, men styrken, kanskje delvis med unntak av Brasil, kommer gjennom en tydelig organisering av laget.

Enkeltspillernes roller offensivt og defensivt følger et tydelig mønster. Derfor har nok også dødballer vist seg å være et så viktig virkemiddel i dette verdensmesterskapet også. Dette er lagenes VM.

«It´s the end of the world as we know it» sang Michael Stipe og REM. Jeg lurer på om vi fikk en indikasjon på noe da England tok seg til kvartfinale på straffesparkkonkurranse mot Colombia. Dette var den første straffesparkkonkurransen England har vunnet i et VM, etter å ha røket ut på straffesparkkonkurranse både i 1990, 1998 og 2006. England skal ikke vinne på straffesparkkonkurranse, men de gjorde det.

Gareth Southgates unge engelske lag har tilnærmet seg dette VM med håp, mer enn frykt. Det kan ta England langt.

Artikkeltags