Griezmann med mål og assist da Frankrike slo Uruguay

Franskmennene feirer den første scoringen mot Uruguay.

Franskmennene feirer den første scoringen mot Uruguay. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Uruguay-beundrer Antoine Griezmann bidro med mål og assist da Frankrike ble første semifinalist i fotball-VM med 2-0-seier over søramerikanerne.

DEL

Griezmann er en selverklært beundrer av uruguayansk fotball og kultur etter å ha spilt under trenere fra Uruguay og sammen med flere uruguayanske spillere. Før VM-kvartfinalen syntes Luis Suárez det ble så mye at han ga franskmannen beskjed: – Slutt å late som du er uruguayansk!

Det gjorde Griezmann da han straffet Uruguay med målgivende frisparkserve til Raphaël Varane i første omgang og med langskuddet målvakt Fernando Muslera på hjelpeløst vis fomlet i eget mål etter pause. Etter å ha slått ut Peru i gruppespillet og Argentina i åttedelsfinalen ble Frankrike endestasjon for et tredje søramerikansk lags VM-drømmer.

Keeper Hugo Lloris ble også en matchvinner med sin superredning rett før pause, mens Muslera ble uruguayansk ulykkesfugl.

Kompetanse og marginer

Spisskompetanse og marginer ved dødballsituasjoner utgjorde forskjellen da Frankrike kunne gå til pause med 1-0-ledelse, etter at forsvarene hadde demmet godt opp for motstandernes angrepsstjerner og nektet dem mer enn halvsjanser.

I det 39. minutt gikk Rodrigo Bentancur klønete til verks i en duell med Corentin Tolisso og pådro seg både frispark og det gule kortet som ville satt ham utenfor semifinalen. Griezmann viste frem sin giftige venstrefot og slo en perfekt serve inn i midten.

Der sto tre uruguayanere i kø klare til å nikke ut, med Cristhian Stuani lengst frem, men Varane gled inn foran dem, nådde ballen centimeter foran luggen til Stuani og stusset den i lengste hjørne. Dermed greide Real Madrid-stopperen det klubbkamerat Cristiano Ronaldo ikke maktet i forrige runde. Det var bare Uruguays annet baklengsmål i VM.

Innen omgangen var over skulle Uruguay få en enorm dobbeltsjanse til å utligne på en nesten tilsvarende situasjon, der bare en redning fra aller øverste hylle berget Frankrike.

Superredning

Lucas Torreira tok frisparket og leverte en av mange giftige dødballserver. Høyreback Martín Cáceres nådde høyest foran mål og stanget ballen mot hjørnet. Hugo Lloris burde vært sjanseløs, men med tigerspenst kastet seg i full lengde og fikk hånden på ballen. Diego Godín reagerte lynraskt og nådde returen først, men skjøt over.

Dermed kunne Les Bleus gå til halvtidshvilen med ett bein i semifinalen. Uruguay, med seier i sine fire kamper i Russland-VM og avansement fra fem av sine seks siste VM-kvartfinaler, var godt nok med til at kampen levde for fullt.

Et snaut kvarter ut i 2. omgang gjorde Uruguays landslagssjef Óscar Tabárez to offensive bytter i jakten på utligning, men før Maximiliano Gómez og Cristian Rodríguez hadde sjanse til å sette preg på kampen var den mer eller mindre avgjort.

Tolisso dyttet ballen ut til Griezmann, som fra nesten 25 meters hold ute til venstre prøvde skuddfoten. Skuddet hadde retning rett mot Muslera, men det flakket nok til at målvakten ikke greide å få kroppen bak ballen. Fra hanskene hans hoppet ballen i en bue over ham og dalte inn i mål til fransk 2-0-ledelse.

Knockout

Det ble et knockoutslag for Uruguay. Rodríguez hadde et småfarlig skudd utenfor fra returrommet, men snakk om å hente inn det tapte ble det aldri.

Mest dramatisk ble det i det 67. minutt, da det oppsto håndgemeng mellom lagenes spillere etter at Kylian Mbappé gikk over ende etter et møte med Rodríguez' albue mens ballen var et annet sted.

Dommer Néstor Pitana hadde sin fulle hyre med å temme gemyttene, der særlig Suárez og Godín var hete i toppen. Det endte med gult kort til Rodríguez og Mbappé, men flere spillere levde farlig.

Ingen av de fire franskmennene med gult kort fra før havnet i dommerens bok fredag, og dermed er samtlige spilleklare til semifinalen. Også Blaise Matuidi, som måtte stå over kvartfinalen.

Artikkeltags