Her kommer vikingene!

Emil Forsberg er den største stjerne på et relativt stjernefritt svensk lag. (Foto: NTB scanpix)

Emil Forsberg er den største stjerne på et relativt stjernefritt svensk lag. (Foto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

For første gang i VM-historien er tre nordiske nasjoner kvalifisert til sluttspillet.

DEL

KommentarDette står i sterk kontrast til forrige VM i Brasil, som gikk uten nordisk deltakelse for første gang siden 1982. Nå er både Sverige, Danmark og Island med.

Det kunne jo vært fristende å benytte anledningen til å skrive om hvorfor Norge ikke er det, eller for den saks skyld hvorfor Finland aldri har klart å komme gjennom nåløyet til et sluttspill. Kanskje det likevel er grunn til at det er Island, Danmark og Sverige som er i VM?

VM handler om kvalitet på spillere og lag, men også om kultur. Sverige var den første av de nordiske nasjonene som tillot profesjonelle spillere også på sitt eget landslag. Svenskene har deltatt i flest VM av de nordiske lagene. Kvartfinale i 1934, semifinale i 1938, bronse i 1950 og finaletap på hjemmebane mot Pelè og Brasil i 1958. De var med i alle sluttspill på 1970-tallet, før de kom tilbake på VM-kartet først i 1990. Da med nye profiler, blant annet som følge av europeisk klubbsuksess for IFK Göteborg og Malmö på 1980-tallet. Olle Nordins Sverige, med spillere som Glenn Hysén (Liverpool), Roland Nilsson (Sheff. Wed), Johnny Ekström (AS Cannes), Peter Larsson (Ajax) og Anders Limpar (Cremonese, senere Arsenal), var igjen i VM i 1990 uten å få suksessen man hadde håpet. Men det var noe i emning.

Sverige

Flest landskamper: Anders Svensson 148

Flest landslagsmål: Zlatan Ibrahimovic 51

Beste VM-prestasjon: Bronse i 1950 og 1994

Tommy Svensson ledet Sverige til semifinale i EM på hjemmebane i 1992, før den hittil ultimate svenske prestasjonen kom i VM i USA i 1994. Tomas Ravellis redninger i kvartfinalens straffesparkkonkurranse er svensk fotballhistorie. Det samme er Tomas Brolin, Martin Dahlin og Kennet Anderssons scoringer. Laget som «gräver guld i USA», tok en imponerende bronsemedalje!

Et nytt generasjonsskifte kom, og nye stjerner vokste frem i Henke Larsson, Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Kim Källström og ikke minst Zlatan Ibrahimovic. Det ble store opplevelser under Tommy Söderberg og Lars Lagerbäck, både i EM og VM. Men Sverige kom aldri lenger enn to åttedelsfinaletap mot henholdsvis Senegal på «golden goal» i 2002 og mot vertsnasjonen Tyskland (0–2) i 2006. Verken i 2010 eller 2014 var Sverige med i VM. Det er ingen Zlatan, Henke eller annen verdensstjerne på laget. Den største profilen nå er Emil Forsberg (RB Leipzig).

Norge tillot profesjonelle spillere på landslag først fra 1969. Danmark var enda senere ute, i 1971. Det var likevel ikke lenge etter at tyskeren Sepp Piontek ble landslagssjef i 1979 at det begynte å ta av for danske «Rooligans».

Christian Eriksen er den største stjernen på det danske laget. (Foto: NTB scanpix)

Christian Eriksen er den største stjernen på det danske laget. (Foto: NTB scanpix)

Klassespillere som Frank Arnesen, Preben Elkjær, Allan Simonsen, Jan Mølby, Michael Laudrup, Søren Lerby og Morten Olsen tapte først på straffesparkkonkurranse i semifinalen mot Spania i EM 1984. De smadret seg gjennom gruppen med Skottland, Uruguay og Vest-Tyskland i 1986-VM. De tok sågar også ledelsen i åttendedelsfinalen mot Spania, men da Jesper Olsen tok det danskene selv den dag i dag kaller «en rigtig Jesper Olsen», et alt for løst tilbakespill fanget av den spanske målmaskinen Emilio Butragueno, gikk alt galt for Danmark. 1–5 ble det til slutt, og etter tre tap i innledningen i EM i 1988 var det slutt på en æra.

Richard Møller Nielsen fikk ansvar å bygge et nytt lag, og selv om de ikke gikk til VM i 1990, kom Danmark til gagns i 1992-EM. Danmark kom inn bakveien, for så å vinne både mesterskapet og fotballhjertene. Anført av keepergiganten Peter Schmeichel, John «Faxe» Jenssen, Brian Laudrup og Fleming Povlsen dro Danmark inn en episk EM-triumf.

Danmark

Flest landskamper: Peter Schmeichel 148

Flest landslagsmål: Poul «Tist» Nielsen og Jon Dahl-Thomassen 52

Beste VM-prestasjon: Kvartfinale (2-3) mot Brasil i 1998

I VM-historien er kvartfinaletapet (2–3) mot Brasil, under legenden Morten Olsen i 1998, det beste danskene har gjort. Foruten denne kvartfinalen, har Danmark to tap i åttendedelsfinaler. 1–5 mot Spania i 1986 og 0–3 mot England i 2002.

Nå er det vår egen Åge Hareide som skal ta Danmark til ny suksess. Danmark kommer til VM med en spillemessig kloning av Laudrup-brødrene, i Christian Eriksen. Tottenham-profilen kan meget vel være mannen som igjen får oss på bena og synger for de «røde og hvide».

Gylfi Sigurdsson er Islands største stjerne. (Foto: NTB scanpix)

Gylfi Sigurdsson er Islands største stjerne. (Foto: NTB scanpix)

Eksporten av islandske fotballspillere startet allerede på 1940-tallet til Skottland, England, Italia og Frankrike. Etter dette var det imidlertid stille frem til 1970-tallet, da vår bergenske kjenning Teitur Thordarsson, Asgeir Sigurvinsson (årets spiller og kaptein for Stuttgart i 1984) og ikke minst Arnòr Gudjohnsen dro ut. Sistnevnte er for øvrig faren til Islands største fotballspiller gjennom tidene, Eidur Smàri Gudjohnsen.

Island

Flest landskamper: Runar Kristinsson 104

Flest landslagsmål: Eidur Smàri Gudjohnsen 24

Første deltakelse i et VM-sluttspill

Landet med så vidt over 300.000 innbyggere har siden eksportert fotballspillere på løpebånd. Men det er laget Island som sjarmerte Fotball-Europa for to år siden, og det er laget Island som har kommet til VM for første gang i landets historie. Brorparten av disse spillerne har spilt sammen på aldersbestemte landslag, og var med i Islands første store turnering i internasjonal regi – U21 EM i 2011.

Ved hjelp av veiviseren, spilleren José Mourinho kalte «the blond Maradona», Eidur Gudjohnsen, tok de islandske spillerne steg for sted. Gudjohnsen, legenden og ikonet, mannen som ble byttet mot sin far til sin debut for det islandske landslaget i 1996. Han har vært en viktig guide for de andre spillerne om å nærme seg det ypperste verdenssjiktet. Og flere har fulgt etter: Gylfi Sigurdsson, Birkir Bjarnason og Alfred Finnbogason. Vi er klare til å bli sjarmert nok en gang!

Artikkeltags