Slik har VM vært til nå

Edinson Cavani og Uruguay er sammen med Belgia og Kroatia tre av nasjonene som har levert solide saker så langt i VM, mener BAs VM-spaltist Tom Mangersnes.

Edinson Cavani og Uruguay er sammen med Belgia og Kroatia tre av nasjonene som har levert solide saker så langt i VM, mener BAs VM-spaltist Tom Mangersnes. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gruppespillet i VM er over. Det har bydd på rekorder og en del overraskelser.

DEL

KommentarHvorfor gikk det som det gjorde i gruppespillet? Hvem er favoritter i de ulike åttendedelsfinalene? Hvordan blir veien frem mot en eventuell finale for de ulike lagene? Hvem er de beste spillerne? Hva er trendene i spillet? Men først litt fakta:

VM-REKORDER I 2018

Dette er rekordene så langt i årets VM-sluttspill:

Antall selvmål (9).

Straffespark (24).

Mål på straffespark (18)

Antall mål gruppespillet (122)

Første lag i VM-historien til å gå videre til sluttspill via Fair play (Japan)

Toppscorer Harry Kane (5)

Essam El-Hadary (Egypt) ble VM-historiens eldste spiller noensinne. 45 år og 161 dager.

Cristiano Ronaldo ble VM-historiens eldste med hat trick. 33 år 130 dager.

Jesús Gallardo (Mexico) fikk VM-historiens raskeste gule kort etter 15 sekunder i kampen mot Sverige.

Det er scoret 122 mål, og alle lag scoret to mål eller flere for første gang i VM-historien. Hele 51 av disse målene kom på dødballer, det vil si corner, frispark og straffespark. Hele 33 av disse ble scoret av lag som gikk videre. De beste lagene er altså også best på dødballer. Det er ikke lenger bare et virkemiddel for at svakere lag skal være konkurransedyktige. Dessuten har 26 mål har blitt scoret etter at kampuret har passert 80 minutter. Av disse har halvparten vært kampavgjørende, enten i form av utligning eller seiersmål. Vi fikk hele åtte mål på overtid. Ingen lag gir seg før dommeren blåser.

Det har heller aldri før blitt scoret ni selvmål, og heller har det aldri før blitt tildelt så mange straffespark. 24 er tallet. 18 av dem endte med mål. Vi måtte også vente helt til 38. kamp (Danmark-Frankrike), før vi fikk et 0-0-resultat.

En av gledene i VM, er å se fotball med folk som normalt egentlig ikke bryr seg. Som når min bedre halvdel ser Neymar og spør: «Hvorfor ruller han rundt på bakken? Trenger han å hvile?» Neymar er selve ikonet på slik patetisk og uhåndterlig oppførsel. Men han er langt fra alene. Dette verdensmesterskapet har vist flere forsøk på juks og såkalt «filming», som dessverre ikke Video Assistant Referee (VAR) har vist noe tegn på å utrydde.

Hva har vi ellers lært hittil i dette mesterskapet? Det første er at de store er ikke uslåelige. Tyskland ble slått ut av gruppespillet for første gang i VM-historien, og mislyktes dermed å forsvare VM-tittelen. Tyskland er den fjerde europeiske nasjonen på rad som i sitt forsøk på å forsvare VM-tittelen, røk ut i gruppespillet i det påfølgende VM. Argentina er en annen av forhåndsfavorittene som hang i en tynn tråd for å komme videre, før Marcos Rojos sene vinnermål mot Nigeria sikret avansement. Et stjernespekket fransk lag, gjorde akkurat nok for avansement. Nå møtes de to, og kun et av dem blir å se blant VMs siste åtte lag. Spania gikk videre kun etter å ha slått Iran knapt 1-0, og spilt uavgjort mot Portugal og Marokko. Spanjolene skal opp mot vertsnasjonen i åttendedelsfinalen. Dette blir en ny test for å se hvor bra spanjolene er.

Mange mener at Brasil også tilhører denne gruppen. I hvert fall etter kun 1–1 mot Sveits. Men nasjonen med fem VM-titler, kom på sporet med seirene mot Costa Rica og Serbia. Det var ikke takket være superstjernen Neymar – men Philippe Coutinho. Coutinho er første brasilianer siden Pelè med enten assist eller mål i alle tre gruppespillskampene. Brasils frontspillere har nok kvalitet til å gi enhver motstander hodebry. Mexico venter, et mexicansk lag som imponerte oss mot Tyskland, men ble avkledd mot Sverige.

Engelskmenn har mange interessante språkuttrykk. Et av dem er «dark horses». De vi glemmer, de som plutselig kommer på oppløpet når andre tror det er avgjort. Selv etter gruppespillet, er det få som egentlig nevner Uruguay, Colombia, Belgia og Kroatia blant favorittene. Men alle både vant og imponerte i sine grupper. Uruguay, Belgia og Kroatia vant alle sine tre kamper. Uruguay har ikke sluppet inn mål, takket være fantastisk stopperspill av Godin og Gimenez. Alle kjenner potensialet til spissene Luis Suárez og Edinson Cavani. Kynisme og viten om hva som skal til for å vinne vet vi uruguayanere har. De får en tøff vei, med først Portugal og deretter eventuelt vinneren av Frankrike og Argentina. Da ligger det også mye i potten. Belgia scoret flest mål av alle med sine ni, og Lukaku, de Bruyne og Hazard har sett ut til å være i kanonslag. Mot England torsdag kom også forsvarssjefen Vincent Kompany på banen.

Belgia møter Japan, som gikk videre med færre gule kort enn Senegal. Vinner de denne, venter vinneren av Brasil-Mexico. Kroatia regelrett feide over Argentina med 3-0, og ser ut til å ha Modric, Rakitic og Mandzukic i toppslag. Kroatia skal opp mot Danmark i åttendedelsfinalen. Med seier der blir det vinneren av Spania-Russland.

Colombia fikk en forferdelig start med rødt kort og mål imot etter fire minutter mot Japan. Både mot Polen og mot Senegal viste colombianerne høyt nivå. De kom til kvartfinalen i forrige VM. Om de slår et uprøvd England, venter vinneren av Sverige og Sveits. Med full uttelling er plutselig Los Cafeteros i semifinale.

Artikkeltags