Herrelandslaget tar lønnskutt for å hjelpe kvinnene

Maren Mjelde og det norske damelandslaget skal nå få like mye som herrene.

Maren Mjelde og det norske damelandslaget skal nå få like mye som herrene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det viser at vi er på rett vei, jubler Maren Mjelde.

DEL

Herrelandslagsspillerne i fotball har gått med på reduserte utbetalinger for at det ikke skal være forskjell på Norges to A-landslag.

Fra 2018 får derfor damene og herrene for første gang helt like økonomiske betingelser. Det bekreftes i en pressemelding fra NFF fredag. Det er Norges Fotballforbund (NFF) som har forhandlet frem avtalen med spillerforeningen NISO.

– I forhold til jentene er vi guttene veldig privilegerte fra før av, og det var ikke vanskelig å si ja til å gi fra oss litt av markedsbonusen når dette når spørsmålet kom fra NISO og NFF. Vi spiller jo uansett ikke på landslaget for pengene, sier landslagskaptein Stefan Johansen.

Flytter millioner

I dag får spillerne på herrelandslaget totalt 6,55 millioner kroner i sin markedsavtale med fotballforbundet (NFF). Kvinnelandslaget har en ordning med stipender som har en totalramme på omtrent 3.1 millioner. Dét er det slutt på fra 2018.

– Damene er like viktige som oss, sier Fulham-spiller Johansen.

Landslagsjentene setter stor pris på bidraget fra landslagsgutta.

– Jeg satt akkurat og leste det på mobilen selv. Jeg synes det er veldig kjekt. Det er et viktig signal, og det står respekt av det herrene gjør. Jeg er kjempefornøyd. Det viser at vi er på rett vei, sier Maren Mjelde på telefon fra London til BA.

Mjeldes norske drøm

Chelsea-stjernen er ikke den på landslaget som har det tøffest økonomisk. Hun er heltidsspiller, og får treningsvilkår få kvinner kan våge å drømme om. Men mange av landslagsspillerne på Norge spiller i Toppserien, der kun LSK og Avaldsnes kan tilby heltidslønn til noen av spillerne deres.

– For dem som spiller i Norge vil det hjelpe mye – så til de grader også. Det gir økonomiske vilkår til å satse fullt og helt på fotballen. Jeg håper jo at klubbene hjemme kan få bedre økonomiske vilkår og gi oss muligheten til å satse på heltid, men slik er det ikke ennå. Da kunne man faktisk konsentrert seg om fotball. Det har ufattelig mye å si om man vil bli bedre, sier Mjelde.

Måtte forlate Arna-Bjørnar

I kvinnefotballen handler det ikke om å tjene seg rik, men å kunne satse. Mjelde måtte selv forlate Arna-Bjørnar med tungt hjerte fordi klubben ikke var i stand til å gi henne muligheten til å satse fullt og helt på fotballen.

– Men burde ikke dette grepet på A-landslagene vært en selvfølge?

– Man må fortjene det og. Det er vanskelig å sammenligne herrene med oss, for det er mye mer penger i herrefotballen. Nå gjør guttene det de gjør, og det er jeg veldig glad for, sier Mjelde.

Artikkeltags