Kapteinen sto frem – scoret to

Målscorer Stefan Johansen feirer med resten av laget etter å ha scoret 2-0 på frispark.

Målscorer Stefan Johansen feirer med resten av laget etter å ha scoret 2-0 på frispark. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det så ut til å bli Stefan Johansens korteste landskamp. I stedet ble det en av hans største, da kapteinen senket Kypros med begge målene i Norges 2-0-seier.

DEL

I sin 42. landskamp scoret 27-åringen sitt fjerde og femte landslagsmål, men de to første under Lars Lagerbäck, da han ga svensken en perfekt åpning på nasjonsligaen.

Slik så det ikke ut til å skulle gå da Johansen før det var spilt et halvt minutt fikk en smell i duell med gjestenes portugisiskfødte venstrekant Renato Margaça. Det kom noen saftige nordnorske gloser der kapteinen haltet omkring inntil han signaliserte for bytte og satte seg ned ute på gresset.

Litt kyndig medisinsk bistand gjorde imidlertid underverker, og ikke lenge etter kunne Johansen vinkes inn på banen igjen, der han punkterte den kypriotiske motstanden.

Gjestene hadde offentliggjort en oppstilling i 4-3-3, men kom på banen i 5-4-1 og tettet en stund godt igjen i håp om sitt første poeng mot Norge noensinne. Det var spill mot ett mål, og høyt norsk press stresset Kypros, men sjansene lot vente på seg. Høyrebacken og kapteinen endret på det.

Det var norsk ballek på høyt teknisk nivå da Omar Elabdellaoui og Johansen i det 20. minutt spilte vanskelige pasninger til hverandre ved sidelinjen litt inne på egen halvdel. De løste sine trengte situasjoner med tekniske finesser, og Kypros-forsvaret lot seg lokke til å trå litt for langt frem i håp om en gunstig erobring. Plutselig slo høyrebacken en bakromspasning, og kapteinen forfulgte den på rappe føtter.

Svar med to venstre

Stefan Johansen stormet inn i feltet med stopper Kostas Laifis halsende etter. Han lot til å ha fått ballen litt langt foran seg, men Urko Pardo rykket ikke raskt nok ut, og Johansen skjøt fra åtte meter kontant i mål via keepers hæl. Feiringen var nok et svar til kritikerne som hadde spådd benkplass for Fulham-spilleren torsdag.

I det 42. minutt viste Johansen frem sin eminente venstrefot igjen, denne gang ikke i kombinasjon med annen spisskompetanse, men på frispark. Joshua King ble felt et par meter utenfor 16-meterstreken, og først protesterte de norske fordi de mente dommeren burde brukt fordelsparagrafen ettersom ballen hadde trillet videre til en godt plassert Moi.

Den diskusjonen la kapteinen død da han fra en posisjon ute til høyre skrudde ballen forbi muren og inn i det lengste hjørnet, som keeperen hadde overlatt til det som viste seg å være en feilplassert mur.

Norge hadde 9–0 i hjørnespark i første omgang. Kristoffer Ajer og Birger Meling hadde gode sjanser, og King ble kanskje snytt for straffe, men det var kapteinen som ordnet brasene.

Perfekt statistikk

I annen omgang fikk Kypros være litt mer med og kom til og med til et par avslutninger på et svært glissent besatt Ullevaal uten at Rune Almenning Jarstein ble satt på særlige prøver.

Bjørn Maars Johnsen og King var nær ved å overrumple Pardo da keeperen somlet med et tilbakespill, og spissduoen kom til noen gode sjanser senere i omgangen, men det ble med de to Johansen-målene. Det var da også nok i massevis.

Stefan Johansen fikk stor applaus og tok seg god tid da han ble byttet ut i det 72. minutt.

Norge møtte Kypros for 10. gang og tok sin 10. seier. Ikke mot noe annet land har Norge perfekt statistikk etter så mange kamper. Det var også Norges femte seier for året, i den femte kampen. Bare to ganger tidligere, i 1995 og 2004, har Norge innledet et landslagsår like godt. De gangene ble det også en sjette seier, men ikke en syvende.

Lagerbäcks menn kan være i starten av en historisk høst, og i oktober bør publikum kjenne sin besøkelsestid.

Artikkeltags