Bergensk kvintett i norsk skjebnekamp

Vilde Bøe Risa er en av fem bergensere som er i Norge-troppen som spiller skjebnekamp mot Nederland i dag. Arkivfoto: ARNE RISTESUND

Vilde Bøe Risa er en av fem bergensere som er i Norge-troppen som spiller skjebnekamp mot Nederland i dag. Arkivfoto: ARNE RISTESUND

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det kryr av oss nå, humrer Vilde Bøe Risa – én av fem (!) bergensere i den norske landslagstroppen. De har kniven på strupen før dagens kamp.

DEL

Bergenserne Maren Mjelde (kaptein), Vilde Bøe Risa, Kristine Minde, Ingrid Marie Spord og Maria Brochmann er alle i Norges tropp. I tillegg er selvsagt den tidligere Arna-Bjørnar-yndlingen og Austrheim-jenten Ingrid Ryland med.

Du kan følge kampen direkte i vårt livesenter fra klokken 17.00.

Mjelde og Minde starter

På Valle Hovin i dag spilles den siste og avgjørende VM-kvalifiseringskampen, der Norge må vinne over Nederland for å vinne gruppen. Med uavgjort eller tap risikerer man å også å miste kvalifiseringsplassen som nummer to.

– Nå har vi akkurat gjennomført den siste treningen. Vi føler oss klare. Vi må jo vinne. Det er mye som står på spill, sier én av to på landslaget fra Arna-Bjørnar, Vilde Bøe Risa, til BA.

Hun starter ikke kampen. Norge stiller slik (4-4-2): Ingrid Hjelmseth - Ingrid Wold, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Kristine Minde - Caroline Graham Hansen, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten - Lisa-Marie Utland, Isabell Herlovsen.

På benken: Cecilie Fiskerstrand, Synne Hansen, Vilde Bøe Risa, Ingrid Ryland, Kristine Leine, Emilie Haavi, Maria Brochmann.

Aldri gått glipp av VM

I fjorårets EM-sluttspill ble Norge overkjørt av Nederland og tapte 0-1 i Utrecht. Nederlenderne vant til slutt hele mesterskapet.

De norske spillerne jaget revansj i høstens VM-kvalifiseringskamp i Groningen. De fortjente minst ett poeng, men tapte 0-1 igjen etter at Mjelde misset straffespark og Nederland scoret på overtid.

Norge har aldri gått glipp av et VM-sluttspill for kvinner. Landslagssjef Martin Sjögren og hans spillere gir likevel favorittstempelet til motstanderen, men lover å selge seg dyrt.

– Jeg tror det blir en jevn kamp, og en utrolig tøff kamp, sier Vilde Bøe Risa.

– Hva tilsier at dere kan klare å ta revansje?

– Vi har et bedre samspill nå, spesielt offenisvt. Alle har funnet sin posisjon, svarer midtbanespilleren, som trolig må håpe på et innhopp i dag.

– Motivasjon i ett år

Det slipper Maren Mjelde å bekymre seg for. Kapteinen har 131 kamper (!) med flagget på brystet, har lengtet etter revansje i 351 dager. Espeland-jenten er klar i talen.

– Vi har ventet på denne kampen siden 0-1-tapet i Nederland. Da det ble blåst av der nede, visste vi at vi måtte vinne resten av kampene. I nesten et år har denne kampen vært en motivasjon, sier Mjelde til NTB.

Kristine Minde og Maren Mjelde startet mot Slovakia (4-0) sist. Bøe Risa kom inn.

Fakta

Norges kvinnelandslag i fotball har kvalifisert seg til alle VM-sluttspill som har vært avviklet:

1991 i Kina: Sølv.

1995 i Sverige: Gull.

1999 i USA: 4.-plass.

2003 i USA: Tap i kvartfinale.

2007 i Kina: 4.-plass.

2011 i Tyskland: Utslått i gruppespillet.

2015 i Canada: Tap i åttedelsfinale.

Norge vant også FIFAs kvinneturnering i Kina i 1988. Det var en invitasjonsturnering arrangert som prøve-VM og var så vellykket at det første offisielle VM ble avviklet tre år senere.

Norge har kvalifisert seg til 11 EM-sluttspill på rad siden 1987.

Rekken kan bli brutt dersom det ikke blir seier hjemme mot europamester Nederland tirsdag.

Norge har spilt 31 VM-kvalifiseringskamper på hjemmebane og vunnet 30 av dem. Det eneste tapet kom mot Nederland i siste runde for fire år siden.

Artikkeltags