Derfor kan Chelsea ta gull

Eden Hazard (t.v.) har virkelig blomstret under Chelseas nye manager Maurizio Sarri.

Eden Hazard (t.v.) har virkelig blomstret under Chelseas nye manager Maurizio Sarri. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Chelsea er en like stor gullfavoritt som Manchester City og Liverpool.

DEL

KommentarLaget er ubeseiret etter åtte kamper i Premier League. I dag møter Chelsea Manchester United hjemme på Stamford Bridge.

Det første jeg vil peke på er «Sarriball». Men hva det? Dette er tilnavnet manager Maurizio Sarris spillestil fikk da han var manager i Napoli. Historien til eksentriske Sarri er sjeldent spesiell. Den 59 år gamle italieneren jobbet som bankmann til han var 40 år. Da bestemte han seg for å følge sin fotballidenskap, og sa opp jobben. Han jobbet i mange år i lavere divisjoner, før han overtok Empoli på andrenivå i 2012.

Under hans ledelse rykket Empoli opp, og beholdt plassen i Serie A. Dette ble lagt merke til, og i 2015 ble Sarri hentet til Napoli. Ikke siden Maradonas glansdager har de lyseblå vært nærmere å vinne det italienske ligatrofeet, og de pustet Juventus i nakken helt til siste slutt i vår. Fotballen til Napoli begeistret, faktisk så mye at Sarri ble hentet til Chelsea i sommer for å erstatte en annen italiener, Antonio Conte.

Det er interessant i seg selv at Chelseas mektige eier Roman Abramovich har hentet en manager som aldri har vunnet en tittel. Dessuten uttaler Sarri, noe stikk i strid med Chelseas historie under Abramovich, at han ikke liker overgangsvinduer. Han vil utvikle spillerne på treningsfeltet. Fra å ha hatt designerdresskledte managere med stor kjøpelyst og ikke minst titler på sin CV, ledes laget fra Stamford Bridge av en 59-åring i «grilldress» som røyker 80 om dagen.

«The Blues» ble nummer fem forrige sesong, og avslutningen av Contes Chelsea-tid var traust. Under Sarris ledelse har Chelsea eksplodert ut av startblokkene med entusiastisk, direkte og fremoverrettet fotball, hvor hovedingrediensene er høyt tempo i bevegelser og pasninger. Når åpningene skapes i motstanderlaget, skal dette utnyttes nådeløst.

Sarri har også gjort Chelseas forsvar strammere. Selv kaller han det at «vi åpner ikke døren selv om motstanderen banker på». Brasilianske David Luiz er igjen en bauta bak, og sammen med Antonio Rüdiger og backene Marcos Alonso og César Azpilicueta har Chelsea-forsvaret vært solide.

Italieneren har vunnet både fans og kritikere i tråd med at han raskt tilpasset spillerne sine inn i spillestilen. Hjertet i laget er den perfekte midtbanetrio. Spesielt har nysigneringen Jorginho hatt stor innvirkning på Chelsea. Hans raske kombinasjonsspill og evne til å se tid og rom, har endret Chelsea over natten. At Sarri klarte å få med seg Jorginho fra Napoli er en av hovedårsakene til at laget er dominerende i kampene.

Chelsea tok også Mateo Kovacic på lån fra Real Madrid. Den unge kroaten imponerte Sarri på kort tid, og hans driblinger og energi har vært viktig. I tillegg har arbeidshesten N'Golo Kanté fått en mer dynamisk rolle. I tillegg til å utføre sine defensive oppgaver, hvor han kanskje er best i verden i sin posisjon, utnytter han nå også sin arbeidskapasitet fremover. Hans løpskraft skaper rom for laget. I sum er trioen Jorginho, Kanté og Kovacic den mest energiske og stabile midtbanen i Premier League.

Den tredje faktoren er Eden Hazard. Slik han har fremstått i starten av årets Premier League-sesong, er han en av de ypperste spillerne i verden. Maurizio Sarri har gitt Hazard mer offensiv frihet, og til gjengjeld fått syv mål, tre målgivende og flere fantastiske forestillinger.

Artikkeltags