– Watford kan skape et fotballeventyr denne sesongen

Watford står med full pott i Premier League, og suksessen kan fortsette, mener BAs Premier League-ekspert Tom Mangersnes. (Foto: NTB scanpix)

Watford står med full pott i Premier League, og suksessen kan fortsette, mener BAs Premier League-ekspert Tom Mangersnes. (Foto: NTB scanpix)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Watford ser ut til å bli kan det nye fotball-eventyret i Premier League denne sesongen, skriver Tom Mangersnes.

DEL

SpaltistEn av de største åpenbaringene hittil i Premier League er Watford. Da Watford før landslagspausen snudde kampen mot Tottenham fra 0–1 til 2-1-seier, gjorde også «The Hornets» seg til et lag å ta på alvor. Full pott – tolv poeng – på sesongens fire første kamper er ikke mindre enn imponerende. Men hva er det manager Javi García har gjort med laget?

Garcia tok over Watford i januar 2018. I løpet av sin tid har han innført noen taktiske prinsipper som kan revolusjonere Premier League. Først med spillesystemet 4-2-2-2. Gambling-system? Ja, det så sånn ut ved første øyekast, akkurat på samme måte som vi hevet med øyenbrynene da tidligere Chelsea-manager Antonio Conte sendte laget sitt på banen i 3-4-3-formasjon høsten 2016. Conte gamblet, og vant til de grader. Og akkurat som i Contes system, har Garcias enda mer uvanlige 4-2-2-2 vist seg meget fleksibel og effektiv. Watford blir svært bevegelige og uforutsigbare offensivt, og kompakte og solide defensivt.

Det forutsigbare ligger i luftstyrken. Ingen lag i Premier League slår flere innlegg, «stiller opp» i flere dødballsituasjoner og skaper flere luftduellsituasjoner på motstanders halvdel. En perfekt utnyttelse av pasningsføttene til Roberto Pereyra og Will Hughes, og kraftpakkene Troy Deeney og Andre Gray i front. To spisser gjør også at det virkelig går unna i kontringsspillet. Uansett hvor de vinner ball, kan det gå direkte og hurtig frem mot to spisser.

Du leste det her først: Watford kan skape et fotballeventyr denne sesongen.

Lørdag spiller «The Hornets» borte mot Manchester United. Der Watford har en manager med tro på eget lag, og et lag med urokkelig tro på sin manager, er situasjonen tilsynelatende en helt annen på Old Trafford. Etter to seire, to nederlag og mer utenomsportslig fokus og kontroverser enn resten av Premier League til sammen, er hver kamp nå en test for «de røde djevlene».

Javi Gracia har hatt stor suksess i Watford. (Foto: NTB scanpix)

Javi Gracia har hatt stor suksess i Watford. (Foto: NTB scanpix) Foto:

Manchester United har vært fulgt av uro utad siden overgangsvinduet åpnet i sommer. Manager José Mourinho var åpenbart skuffet over å ikke få handle inn forsvarsspillere, og kom deretter i konflikten med ledelsen over et mulig salg av angriperen Anthony Martial. På toppen av det hele har det vært et fokus rundt stjernen Paul Pogbas fremtid og forhold til sin manager. Riktig eller ikke, medias stadige negative fokus på spillere, manager og lag skaper ikke harmoni, og ga Manchester United en dårlig start på sesongen – før den var i gang. Dessverre stoppet ikke dramaet da ligaen først startet. Seks poeng, 10.-plass og flere underlige presseutspill fra både spillere og managere, har gjort fansen misfornøyd og fått oss andre til å undres om dette faktisk vil snu.

Ser man på statistikk og spill, er det flere ting som skurrer. Kanskje mest at det bare er Newcastle av alle lag i Premier League som har vært færre ganger på motstanders siste tredjedel – altså truet motstanders mål sjeldnere – enn Manchester United. De har ikke ballen mindre enn Chelsea, Liverpool og Manchester City på motstanders halvdel, men de får ikke omsatt dette til nok sjanser. Verken Romelu Lukaku eller Marcus Rashford har levert i stabilt i starten av sesongen, samtidig som situasjonen rundt Martial har vært uavklart. Tar vi med en svak Alexis Sánchez, har vi det meste av svaret på Uniteds manglende trusler på siste del av banen. Det har mange ganger kladdet offensivt for ligavinnere tidlig i sesongen, men da har man holdt rent bakover. Manchester Uniteds forsvarsledd har vært direkte svake i sesonginnledningen, og kun holdt nullen i én kamp.

Av lyspunkter har den brasilianske midtbanespilleren Fred vist seg som en god signering. Han tilfører både ro og balanse i midtbaneleddet, og har «boks til boks»-evner laget har manglet. Det er stort potensial i duoen Fred og Pogba, hvor ikke minst Pogba kan bli med frem og utgjøre en trussel. Og dessuten har det vært direkte gøy å se hvordan utskjelte Luke Shaw har kjempet seg tilbake. Skaden for England forrige lørdag er forhåpentligvis ikke mer alvorlig enn at han snart er tilbake.

Men Manchester United må få skapt ro. Da må det vinnes fotballkamper. Mange fotballkamper. Og da må Watford tas. Eller skal Watford-eventyret virkelig utfolde seg på drømmens teater?

Tom Mangersnes er BAs faste Premier League-spaltist (Foto: Eirik Hagesæter)

Tom Mangersnes er BAs faste Premier League-spaltist (Foto: Eirik Hagesæter) Foto:

Artikkeltags